[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - O byciu fanem słów kilka.

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 6 gru 2023, o 18:12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Przejdź na stronę <<  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  >>
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 00:06 
Endless Forms Most Beautiful

Jak już kiedyś pisałem nie zgadzam się do końca z opinią Fristrona i Ivana. Bardzo często posiadanie oryginałów zmienia w życiu fana tylko i wyłącznie to, że pare dysków przybywa na półce i nikt mnie nie przekona, że te pare namagnesowanych płytek, plastikowych pudełeczek i wydrukowanych kartek czyni mnie prawdziwym fanem.

(...)skonczmy ta farse i wrócmy do normalnych metalowych tematów.
Co lepsze pieszczocha czy karwasz?

kimka

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 01:11 
Once

Moim zdaniem kupowanie płyt świadczy o szacunku dla danego zespolu.Kiedyś nie było internetu, o muzyke było trudnie, ba ale oryginały można było kupić łatwiej i taniej.Teraz...wiadomo.

Believe me when I say this wasn't all for nothing.

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 01:30 
Byt Transcendentny

Również nie mogę się zgodzić z opinią, iż zakup płyt mówi, czy ktoś jest fanem bądź nie. Owszem, na pewno pozbywa złudzeń, potwierdza, uwypukla nasze oddanie, sympatię, w koncu samo "fanostwo" jednak na pewno go nie determinuje. Przez pierwsze dwa lata, kiedy poznałem i pokochałem zespoł nie mogłem sobie pozwolić na zakup żadnego albumu. Argumentacja, iż majac internet i komputer, musi Cię byc stać na płytę cd jest zła. Miałem to wszystko, bo rodzice kupili "dla rodziny" i dla siebie. Płyt NW zupełnie nie potrzebowali. Nadeszły inne czasy, mogłem sobie pozwolić na zakup oryginałów, ale szczerze powiedziawszy to właśnie dawniej czułem się większym fanem niż obecnie. Inne emocje , uczucia. Nie popieram okradania zespołu, jednak samo podejście, cała otoczka, klimat, jaki towarzyszy nam względem zespołu, zainteresowanie nim, poznanie twórczości (nawet w ten nielegalny sposób), "znajomość tematu" świadczy jednak w jakiś sosób o byciu fanem. Jak już wspomniałem na początku, zakup oryginałów jedynie potwierdza: tak lubie ich, mam kasę, posiadam albumy, single, koszulki, portfele, prezerwatywy etc. z zespołem :D, jednak i bez tego fanem być można imho.

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 06:42 
Century Child

Ja z tą opinią też zgodzić się nie mogę-sama kilka płyt zespołu posiadam,a i tak słucham ich tylko na mp3.A płyty leżą i ładnie wyglądają. Cytując Arcasto:
Arcasto napisał(a):
Kajzer, który nie posiada oryginałów, ale zna zespół "od podszewki" wchodzi do sklepu i kupuje całą dyskografię. I co wchodząc do sklepu nie był jeszcze fanem, a wychodząc już nim był???

Nie wydaje mi się :? Tzn,jeśli ktoś nie posiada płyt zespołu,nie chodzi w koszulce kapeli i nie pije z kubka z napisem najtłisz,ale chodzi na koncerty,a zespół zna lepiej niż niejedna osoba posiadająca przedmioty wyżej wymienione,nie jest fanem?

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 10:05 

Nie wymyślajcie jakichś bzdur o kubkach i koszulkach. Chodzi tylko o to, żeby docenić wkład pracy muzyków zrobić z ich płytą to, do czego ona jest przeznaczona - kupić.
W końcu jesteście fanami muzyki Nightwish, a nie gadżetów związanych z zespołem.
Jeśli ktoś kilka tygodni lub miesięcy pracował nad nagraniem krążka, to fan powinien móc poświęcić tyle samo czasu żeby zarobić/zaoszczędzić na niego.

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 12:42 
Once

Ivan ale pomyśl, że nie każdy chce wydać 50-60 zł akurat na płyte... Weź przykład, że poprostu nie ma kasy i co? Nie jest wtedy fanem, bo wolał sobie kupić coś pożyteczniejszego niż płytę?

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 13:04 

A kto Ci każe wydawać 50-60 zł? Fristron już napisał, że przy odrobinie dobrej woli można znaleźć albumy o połowę taniej. Wystarczy poszukać na Allegro, eBayu, poczekać na promocję w sklepach.

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 14:25 
Once

Płyty Nw idzie kupić teraz po 25-30zl, trzeba tylko szukać i czekać...jedynym wyjątkiem jest DPP, ale za 50zl tez nie problem kupić.gólnie mam ważenie, że Ivan/Fristron (ktoś jeszcze?) weszli Wam na opinie, czy coś, przecież bycie fanem nie jest (chyba) niczyim sensem zycia.Wyluzujcie.

Believe me when I say this wasn't all for nothing.

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 15:22 

Cela napisał(a):
samo podejście, cała otoczka, klimat, jaki towarzyszy nam względem zespołu, zainteresowanie nim, poznanie twórczości (nawet w ten nielegalny sposób), "znajomość tematu" świadczy jednak w jakiś sosób o byciu fanem.

Jasne, że tak i broń Boże tego nie neguję. Kupienie dyskografii w tym przypadku jest jak mówiłeś; potwierdzeniem, przypieczętowaniem. Inaczej jest na tym fanowaniu taka "skaza", niedoskonałość, brakuje czegoś. Rozumowanie ma dyskografię = jest fanem jest błędne, więc darujcie sobie od razu takie posty. To działa tylko w drugą stronę i nie tylko od tego materialnego wkładu zależy (myślałem, że to jasne).

klaudia_nw napisał(a):
Ivan ale pomyśl, że nie każdy chce wydać 50-60 zł akurat na płyte... Weź przykład, że poprostu nie ma kasy i co? Nie jest wtedy fanem, bo wolał sobie kupić coś pożyteczniejszego niż płytę?

Dokładnie tak! Skoro woli sobie kupić ciuch, wyjść na piwo czy whatever, zamiast nabyć krążek, by okazać artyście szacunek, a nie go okradać - tak, nie jest fanem. IMO oczywiście.

Karharoth napisał(a):
oryginały można było kupić łatwiej i taniej.Teraz...wiadomo.

"Dawniej" oczywiście średnio mnie interesowało kupowanie oryginałów, ale... masz rację połowicznie. Było więcej sklepów muzycznych z tego co kojarzę, w których oryginały mogłeś sobie wybrać z półeczki i kupić taniej niż dziś w nielicznych tego typu przybytkach. Ale za to sklepy internetowe i Allegro (o eBayu nie wspominając) sprawiają, że prawie wszystko da się kupić i to tanio. Czasami trzeba cierpliwości, ale się uda w końcu ;) .

EDIT: Aha, za to muszę przyznać że w swym rozumowaniu nie brałem pod uwagi postawy takiej, jaką prezentuje Izuś - nie kupi, nie słucha. Taka ma mój szacunek (szczególnie, że samemu ciężko mi się na takie coś zdobyć).

Travel with great élan, dance a jig at the funeral

Ostatnio edytowano 15 sty 2009, o 15:24 przez Fristron, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 20:13 
Once

Karharoth napisał(a):
Płyty Nw idzie kupić teraz po 25-30zl, trzeba tylko szukać i czekać...jedynym wyjątkiem jest DPP, ale za 50zl tez nie problem kupić.gólnie mam ważenie, że Ivan/Fristron (ktoś jeszcze?) weszli Wam na opinie, czy coś, przecież bycie fanem nie jest (chyba) niczyim sensem zycia.Wyluzujcie.

A no właśnie też zaczyna mi się ta dyskusja troche bez sensu wydawać :P

P.S. Fristron źle mnie chyba troche zrozumiałeś ;) Chodzi mi o pożyteczniejsze rzeczy, w sensie kiedy ktoś nie ma faktycznie pieniędzy, a nie z byle błahego powodu, bo sama wole kupić sobie płyte oryginalną niż iść do sklepu z ciuchami i kupić za tą kase byle bluzke jaką :P

Ostatnio edytowano 15 sty 2009, o 20:16 przez klaudia_nw, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 22:05 
Angels Fall First

Myślę, że do tej dyskusji na temat kupowania płyt warto dodać jedną, ważną sprawę. Podejście do zakupu. Zgodzicie się ze mną, że nie można nazwać fanem kogoś, kto kupi wszystkie płyty z podejściem "mam dużo kasy, kupię dyskografię Nightwisha i będę fajny" :P
Natomiast co innego, kiedy ktoś kupuje płytę, bo szanuje dany zespół i uważa, że nie powinien ściągać nielegalnych piosenek z internetu.

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 22:21 

@up: Dlatego pisałem, że posiadanie oryginalnej dyskografii nie oznacza, że automatycznie stajemy się fanem - stanowi dopiero ukoronowanie (ew. zdobyte wcześniej :) ) takiego naszego procesu stawania się fanem. Takim tró ;) .

klaudia_nw napisał(a):
P.S. Fristron źle mnie chyba troche zrozumiałeś ;) Chodzi mi o pożyteczniejsze rzeczy, w sensie kiedy ktoś nie ma faktycznie pieniędzy, a nie z byle błahego powodu, bo sama wole kupić sobie płyte oryginalną niż iść do sklepu z ciuchami i kupić za tą kase byle bluzke jaką :P

Generalnie rozmawiamy o nas, osobach mających stały Internet, więc jaką-taką stopę życiową. Jeden musi więcej po oszczędzać na płytę, inny mniej, inny wcale nie oszczędza, a i tak mu starczy. W innych przypadkach byłoby inaczej, a nie mam zamiaru czynić z siebie jednoosobowej komisji liczącej, od jakich przychodów jest uprawnione nazywanie się fanem bez oryginalnej dyskografii, od jakich już nie, bo to przecież by był nonsens i groteska :lol: . Notabene, wydaje mi się, że ludzie w sytuacji ciężkiej rzadko kiedy przejmują się takimi abstrakcyjnymi rzeczami jak bycie fanem jakiegoś zespołu - to raczej burżujska rozrywka :P . I jak (prawie) każde zainteresowanie, kosztuje, niestety.

Travel with great élan, dance a jig at the funeral

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2009, o 22:49 
Once

Fristron napisał(a):
@up: Dlatego pisałem, że posiadanie oryginalnej dyskografii nie oznacza, że automatycznie stajemy się fanem - stanowi dopiero ukoronowanie (ew. zdobyte wcześniej :) ) takiego naszego procesu stawania się fanem. Takim tró ;) .

klaudia_nw napisał(a):

Generalnie rozmawiamy o nas, osobach mających stały Internet, więc jaką-taką stopę życiową. Jeden musi więcej po oszczędzać na płytę, inny mniej, inny wcale nie oszczędza, a i tak mu starczy. W innych przypadkach byłoby inaczej, a nie mam zamiaru czynić z siebie jednoosobowej komisji liczącej, od jakich przychodów jest uprawnione nazywanie się fanem bez oryginalnej dyskografii, od jakich już nie, bo to przecież by był nonsens i groteska :lol: . Notabene, wydaje mi się, że ludzie w sytuacji ciężkiej rzadko kiedy przejmują się takimi abstrakcyjnymi rzeczami jak bycie fanem jakiegoś zespołu - to raczej burżujska rozrywka :P . I jak (prawie) każde zainteresowanie, kosztuje, niestety.

No właściwie racja :P

Tytuł:
PostNapisane: 17 sty 2009, o 20:11 
Wishmaster

Dla mnie fanem jest ten, kto przede wszystkim interesuje się zespołem, słucha jego muzyki i nie podchodzi do niej z kompletnym fanatyzmem. Jeżeli go stać, powinien także mieć jego oryginalne płyty, a jeżeli ma małą swobodę finansową - powinien uznać zakup płyt za ważny w czasach, kiedy będzie miał nieco grubszy portfel. Mimo wszystko, jest pewna grupa wydatków, która jest ważniejsza nawet od kupna oryginałów. Do tej grupy zaliczam abonament/kupno karty do telefonu, drobne wydatki na kino czy jakieś wyjścia. Nie zgodzę się tutaj z Fristronem, że posiadanie internetu jest wyznacznikiem wysokości stopy życiowej. Znam bardzo wiele przypadków osób, które mają dostęp do sieci, ale trudno jest oszczędzić im cokolwiek. Dlaczego? Jedną z przyczyn jest mentalność rodziców. Internet - wiadomo, źródło informacji, można się z niego uczyć i w ogóle. A po co oryginalne płyty CD? Przecież można za darmo, z internetu właśnie. Powiecie, że można odkładać pieniądze z kieszonkowego. Tyle, że nie każdy je dostaje ;)

Jeżeli więc chodzi o definicję fana i kupowanie oryginalnych płyt to uważam, że jeżeli kogoś stać albo jest w stanie oszczędzić trochę pieniędzy (tj. jego 'dochody' są większe niż 'wydatki najważniejsze'), to jak najbardziej powinien mieć je w swojej kolekcji. Ale jeżeli ktoś nie jest w stanie ich kupić z przyczyn materialnych, jednak planuje to w przyszłości, to nie czyni to z niego gorszego fana niż ten, który ma wszystkie płyty swojego ukochanego zespołu.

Ja osobiście staram się zdobywać jak najwięcej oryginalnych płyt, i chociaż tempo tych zakupów pozostawia wiele do życzenia, to jakoś mi to idzie ^^

I'll be right there
I'll never leave
And all I ask of you is
Believe

Tytuł:
PostNapisane: 17 sty 2009, o 20:20 
Imaginaerum

Hm. A niektórych kieszonkowe to jest niskie minimum zapewniające funkcjonowanie.
Nie nazywa, się raczej fanką czegokolwiek poza Tarją (i Nightwishem w wersji starej), bo nie mam płyt i głupio mi, że te zespoły okradam. Ale ale... Mam internet, mam naprawe dobrą sytuację finansową, a jednak nie jestem w stanie sobie kupować oryginalnych płyt. Bo nie mam 18 lat. I to nie ja dysponuję kasą.

~*~
"gratulujemy zwyciężczynią!" ~ Polityk 2k15

Ostatnio edytowano 17 sty 2009, o 20:22 przez Cornelia, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Przejdź na stronę <<  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  >>

Strefa czasowa: UTC + 1