[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Nie samym metalem żyje człowiek.

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 6 gru 2023, o 19:15

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2008, o 17:16 
Dark Passion Play

Myślę że temat jest potrzebny i bedzie cieszył się popularnością. :wink:

Osobiście polecam następujących artystów:

Cat Stevens
Tina Turner
Miriam Stockley
Janis Joplin
Alien Ant Farm
Sunny Day Real Estate
Emiliana Torrini
The Cranberries
R.E.M.

Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę.

I mam pytanie, czy ktoś doradzi jakiś dobry, stary JAZZ? :wink:

Mówiłem im dlaczego nie podpalić meczetu, narodowe kościoły tych islamskich i hinduskich idiotów, czemu nie zamiast podpalać i niszczyć stare norweskie rękodzieło. Mogli zamiast tego wybrać meczety, z ludźmi w środku!.

PostNapisane: 30 maja 2008, o 17:23 
Oceanborn

@up - niezłe rzeczy wymieniasz, choć pana Yusuf Islama nie lubię akurat. Na REM-ów miałem kiedyś niezłe fazy, jeden z moich ulubionych rockowych zespołów ever.

Herod napisał(a):
I mam pytanie, czy ktoś doradzi jakiś dobry, stary JAZZ? :wink:

OK, ale stary tzn. jaki? I faza z Nowego Orleanu? Dixieland? Czy może późniejsze trendy jak Bebop/Hard Bop/Latin Jazz?

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 17:33 
Dark Passion Play

Nie będę udawał, że wiem o co z tymi fazami chodzi. Proszę o jakiś jazz z lat 70, 80, przykłądowe 2, 3 zespoły na początek :wink:

Mówiłem im dlaczego nie podpalić meczetu, narodowe kościoły tych islamskich i hinduskich idiotów, czemu nie zamiast podpalać i niszczyć stare norweskie rękodzieło. Mogli zamiast tego wybrać meczety, z ludźmi w środku!.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 17:43 
Oceanborn

Widać, że nie kumasz, bo jazz powstał na początku XX wieku z ragtime, więc już Ci chciałem zarzucić jakies Hot Five Albo Creole. ;)

Ale skoro biega o lata 70 itepe to polecam np. z Modern Creative:
Paul Bley, James Carter czy Michael Moore

z Acidu można zacząć od:
Brooklyn Funk Essentials, Melvin Sparks, Groove Collective czy Smoke City.

Jako nawiązanie do klasyki (Louis Armstrong i te sprawy) zapoznaj się z takim gościem jak Wynton Marsalis. Zadebiutował na początku lat 80 i starał się zadowolić słuchaczy starszych brzmień jazzowych, którzy nie znaleźli dla siebie nic w nowy nurtach jazzu.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 17:55 
Dark Passion Play

Dzięki wielkie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 17:58 
Endless Forms Most Beautiful

Aktualnie jako że staram się poznawać jak najwięcej grup metalowych inne gatunki mocno na inny plan zeszły. Ale mimo to miała czas narodzić się niedawno miłość do Queen, których chyba naprawdę nikomu nie trzeba polecać :) . Oprócz tego Moonlighta trochę z sentymentu, ostatnie dokonania The Gathering... i chyba tyle z tego, czego słucham ostatnio ;) .

Travel with great élan, dance a jig at the funeral

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 18:13 
Once

Ja od niedawna bardzo polubiłem Pearl Jam. Świetne melodie i genialny wokal i ciekawe teksty. Do tego jeszcze Alice in Chains za całokształt oraz Guns N' Roses szczególnie za Welcome To The Jungle, Paradise City, Bad Apples itp. Na resztę zespołów nie metalowych nie mam jakoś czasu :/

Ostatnio edytowano 30 maja 2008, o 18:13 przez Marzyciel, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 19:53 

Nie będę tutaj wymieniał całej masy słuchanych przeze mnie hardrockowych zespołów typu G'n'R, Van Halen czy KISS, gdyż granica między heavy metalem a hr jest dość elastyczna i nie stosuję jakichś szczegółowych podziałów.

Bardzo lubię niektóre rockowe zespoły jak Dire Straits, wspomniany Queen, Genesis, Jethro Tull, Van Der Graaf Generator, Rare Bird, Procol Harum, Corpus i sporo innych staroci. ;)
Ale największą rockową kapelą byli oczywiście The Beatles.

Bezgranicznie wielbię amerykańskie musicale z dawnych lat jak Hair, Skrzypek na dachu, czy nowsze np. A.L. Webbera w stylu Starlight Express albo Evita.

Genialnym zespołem jest także pop-folkowy duet Simon&Garfunkel, w sumie poza metalem i rockiem mój ulubiony band. Z popowych klimatów lubię także niektóre płyty Madonny (z Like a Prayer na czele), całą dyskografię Abby (bo to wielki zespół był!), wybrane pozycje z dorobku Bee Gees'ów, Joe Cockera, Roda Stewarta, jak również wiele gwiazd z lat 60/70 jak np. Tremeloes, Del Shannon, The Fortunes, Gene Pitney, The Animals, The Shadows i sporo innych, których nie znacie. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 20:26 
Byt Transcendentny

Nie będę się rozpisywał - mój gust jest tu: http://www.lastfm.pl/user/Beezqp/ [oczywiście pomijając zespoły typu Sonata Arctica, Nightwish, WT - które to figurują tam jeszcze z czasów mojej poprzedniej epoki ;)] Nie ma tego wiele, nie miałem w życiu możliwości rozwoju swoich horyzontów, żadnych znajomości itp. - dopiero od niedawna nadrabiam. Wolno bo wolno, ale staram się nie ograniczać :wink: Co jakiś czas odkrywam coś nowego i przez jakiś czas wałkuję, często zostaje to ze mną na dłużej. Moje ostatnie odkrycia to Nine Inch Nails, Guns n' Roses; wcześniej na długo został mi Akira Yamaoka. Właśnie gdybym miał określić muzykę, która najbardziej do mnie trafia to to coś w stylu NIN, Akiry... Sample, zabrudzenia, hipnotyzująca i zaskakująca forma... Uwielbiam :)

Ostatnio edytowano 30 maja 2008, o 20:28 przez Beezqp, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 20:38 
Over the hills and far away

O tak, ja również polecam Janis Joplin. The Beatles - sama klasyka. Natomiast na punkcie Guns n' Roses mi ostatnio wprost odbija... dawali chyba najbardziej energetyzujące wykonania live, jakie kiedykolwiek widziałam [no niestety na jutubie] :|

Ostatnio zdobyłam większość dyskografii Pearl Jam i zamierzam poznać ten zespół. Z bardziej punkowych rzeczy polecam "brudne" Hole i Nirvana. Niektórzy na forum twierdzą, że Nirvana nie ma jakiejś wielkiej wartości - może i nie, ale dla mnie liczy się w tym wypadku uczucie.

Z takiej trochę innej muzyki to dość schizyczne i bardzo ciekawe zarazem Nine Inch Nails.

30 Second to Mars - niby taki nowomodny zespolik, ale feeling obecny w ich utworach przekracza moje pojęcie.

Na odzyskanie spokoju i wyciszenie bardzo pomagała mi swego czasu Loreena McKennitt.

Ciekawą muzykę, słuchaną z resztą także przez masy (taa, głównie "Rehab" :roll: ), wykonuje Amy Winehouse, jest to mieszanka jazzu i soulu (polecam szczególnie utwór Back to Black... mocny tekst). Z takiego czystego popu to może jeszcze Aguilera ujdzie, chociaż jako osobowość to -_- ...

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 20:41 

Jak tak czytam, to jeszcze sporo mi się twórców przypomina... Jethro Tull, Gregorian, Loreena McKenitt, Blackmore's Night, Depeche Mode, L'Ame Immortelle, Amethystium, Kasia Kowalska (proszę się nie śmiać :P Lubię jej barwę głosu i nic na to nie poradzę) i pewnie jeszcze sporo innych by się przypomniało.

Travel with great élan, dance a jig at the funeral

Ostatnio edytowano 30 maja 2008, o 20:42 przez Fristron, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 21:42 
Once

Głownie japońskie Nuts, emocore'owe SOTY, i Hans Zimmer.Mam słabość do dobrej rockowej muzyki.Tzn. takiej wpadającej w ucho ;) .Słucham jeszcze techno( :!: ) .Ale tylko jednego wykonawcy(tzw. Enuoco), ponieważ wszystkie(prawie) Jego piosenki sa o mojej uchochanej AS Romie :D

Believe me when I say this wasn't all for nothing.

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2008, o 08:28 
Century Child

Friston napisał(a):
Kasia Kowalska (proszę się nie śmiać. Lubię jej barwę głosu i nic na to nie poradzę)
Nie ma się czego wstydzić, także lubię jej głos a szczególnie na płytach: "Czekając na...", "Pełni Obaw". Późniejsza twórczość jakoś mnie nie zachwyciła, może dlatego, że tematyka piosenek zaczęła być pesymistyczna. Ale nic nie pobije piosenki "Coś optymistycznego" ^^

Zastanawiam się co wpisać w tym temacie, by zanadto się nie pogrążyć w waszych oczach. Może jednak zacznę od czegoś lekkiego: Massive Attack, Röyksopp, Telepopmusic ("Breath"), Overseer nastepnie trochę folku Corvus Corax, trochę Shakiry ("Ojos Asi"), tzw. Buddha Bar, no i oczywiście jak mogłabym zapomnieć o starych Brathankach :) Lepiej już dłużej nie wymieniam... :roll:

Ostatnio edytowano 31 maja 2008, o 08:32 przez Elavi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2008, o 09:13 
Once

U mnie FlyKKiller i Pati Yang ;) Ciekawe brzmienie, dziwne czasem przytlaczajace lecz czasem i przyjemne. Oczywiscie Hans Zimmer jeszcze ;) Zapomnialam dopisac wczesniej ;)

Ostatnio edytowano 31 maja 2008, o 09:14 przez klaudia_nw, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2008, o 10:03 
Century Child

Lubię sięgnąć do klasyki rockowego grania: Pink Floyd The Beatles, czy solowe dokonania Johna Lennona. Bardzo lubię post-rockowe zespoły instrumentalne:GIAA, Yndi Halda, Sigur Ros, In The Wake Of Giants, Kwoon, czy Clan Zu. Od czasu do czasu coś z szeroko pojętego ambientu: Amethystium, Netherworld, Dargaard, industrialowe Jesu, dronową Nadję i Eluvium.

Strefa czasowa: UTC + 1