[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Muzyka dawniej i dziś - postęp a nostalgia

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 18 mar 2025, o 18:28

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2010, o 21:58 
Byt Transcendentny

Nie będę się rozpisywał tak jak osoba powyżej, ani jak Ivanhoe, ale mój post w sumie niech będzie odpowiedzią z mojej strony do Waszej dwójki głównie, bo w sumie oboje macie za złe , przynajmniej tak to odebrałem, ze ktoś tęskni za dawnymi czasami, kiedy teraz tak na prawdę jest lepiej lub porównywalnie dobrze.
A więc krótko.
Być może z moich wypowiedzi wynikało, iż mam za złe to, że obecna muzyka jest słaba, sztampowa, komercyjna itd. jednak przemawia przeze mnie jakaś tęsknota, pragnienie, nie tylko dobrej muzyki, ale przede wszystkim tego klimatu, brzmienia, dziewictwa, łamania barier, odkryć. Nie wiem jak to inaczej ująć, abyście mnie zrozumieli. Być może z racji tego, iż nawet nie mogę pamiętać tych czasów są one dla mnie takie piękne, wyidealizowane ale kurde Bee Gees, Bastet, to nie to samo co Lady Gaga. Dalej Abba. Nie ważne co o nich myślisz, jacy byli, czy to było gówno, czy też nie. Wiem jak to brzmi i lubię taki klimat i wydźwięk. Brzmienie. Jak słucham pierwszych płyt Scorpionsów to mam dreszcze na ciele. Nie znam się na muzyce. Nie wiem czy to super dobre, czy beznadziejne, ale wiem jak to na mnie oddziałuje. Tego mi brak. To tyle z mojej strony.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2010, o 22:39 
Over the hills and far away

A ja nadal twierdzę, że ten brak wynika z was samych a nie tego, że świetnej muzyki brakuje. Po prostu trzeba ją znaleźć, nikt jej wam nie poda na tacy. Żeby kiedyś posłuchać Bee Gees trzeba było się nieco wysilić, wykosztować - zwłaszcza w Polsce. A wy zachowujecie się tak, jak gdyby sam fakt, że wciskając przycisk radia czy pilota nie macie od razu klimatu, łamania barier, rebelii czy czego jeszcze był oznaką totalnej degeneracji wszystkiego.
Ja twierdzę, w euforii odkrywcy, że jest świetnie i nigdzie nie znajduję sztampy - a jeśli nawet, to ją omijam. Ivanhoe twierdzi, że nie jest super, ale jest nieźle. Docenia możliwości.
A tu czytam:
Cela napisał(a):
Jak słucham pierwszych płyt Scorpionsów to mam dreszcze na ciele. Nie znam się na muzyce. Nie wiem czy to super dobre, czy beznadziejne, ale wiem jak to na mnie oddziałuje.

Więc w czym leży problem? W braku poszukiwania. Nie znasz się na muzyce, a chcesz znów mieć te dreszcze co przy Scorpionsach? To szukaj! Szukaj, pytaj, sprawdzaj, próbuj.
Scorpionsi nie zaczynali na Vivie, więc i ty nie szukaj tam inspiracji.
Życzę owocnych poszukiwań, bo wierz mi,warto.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2010, o 22:47 
Dark Passion Play

Nie wiem, czy jestem tutaj najstarszym "stażem"przedstawicielem słuchacza ciężkich brzmień?
Tak serio nie jest to do końca istotne;)Na pewno nie znawcą, bo inna jest moja profesja.
Ale powiem Wam tak: obecna muza to coś zwyczajnie "nienormalnego"jak na klimat lat 70/80 i gdyby ktoś powiedział mi, że tak to się rozwinie, cóż uwierzyłabym prawie jak w UFO!
Ale powiem Wam szczerze, że zajebiście cieszę się , że muzyka poszła w tak kontrowersyjnym kierunku, bo takiego tempa rozwoju nie obserwowałam przez długie lata swojej przygody z muzyką. I to się w niej dzieje, to jest cudne!Wiem, wiem to na pewno, że nie doceniacie wartości tego co się dzieje w muzyce, bo macie podane jak na tacy;) Niczego nie trzeba łowić w zakazanych kanałach, ani wyszukiwać w "skomplikowanych" miejscach -:) I nie walcie mi tu tylko, że morały, dyrdymały itd., macie cudny muzyczny świat:)

Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2010, o 22:52 

To samo mówi mój ojciec, siedząc z nosem w Internecie, odkrywając a to Dreamów, a to Mogwai, a to Riverside! Utyskuje trochę, że w "normalnym obiegu" tego się nie uświadczy (bo jest leniwy), ale cieszy się, że dożył takich czasów, że dzięki Sieci kapitalna muzyka sama wpada w ręce.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2010, o 23:14 
Byt Transcendentny

Co Ty masz z tą telewizją i radiem. Myślisz, że wszyscy tam szukają Muzyki?
Czepiasz się i sama nie jesteś w stanie w normalny sposób uargumentować swoich myśli konkretnymi przykładami. Instrumenty nie brzmią jak dawniej, muzyki nie słucha się z kaset, ani płyt winylowych, na vivie i MTV również. I to, że tak wypowiadam się o danych latach nie oznacza, że teraz pierdząc w stołek nie słucham nic innego oprócz komercyjnych hitów. Mam to szczęście, że ciągle trafiam na coś nowego, zaskakującego, ale jest takie wrażenie: to już było lub to jest super, ale słychać XXI wiek, nie przeszkadza maksymalnie, słucha się, wielbi się, bo ciężko porównywać obecne możliwości i te poprzednie. Nie powstaną jednak kolejne Schody do nieba, czy część druga In The Park. Temu nie zaprzeczysz, a ja nie będę na siłę wypierał się miłości do tamtych charakterystycznych brzmień ;), bo to faworyci mego ducha:) .

A w ogóle to mam wrażenie..., że piszemy o różnych rzeczach.

Ostatnio edytowano 5 sty 2010, o 23:22 przez Cela, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2010, o 23:23 

Cytuj:
Co Ty masz z tą telewizją i radiem. Myślisz, że wszyscy tam szukają Muzyki?

Z wielu wypowiedzi tu tak wynika. Co jest po części prawdą.
Cytuj:
Czepiasz się i sama nie jesteś w stanie w normalny sposób uargumentować swoich myśli konkretnymi przykładami

Podałam ich dość kilka postów wcześniej. Jeśli nie słyszałeś nigdy o podanych zespołach, nie musisz mnie z tego powodu atakować, bo to twoja strata, nie moja.
Cytuj:
muzyki nie słucha się z kaset, ani płyt winylowych

Słucha się. Kasety możesz kupić za grosze. Fakt, że nikt już nie nagrywa na nich albumy wynika raczej z tego, że dźwięk z CD brzmi dużo lepiej. A winyle wydaje większość szanujących się kapel. Do zdobycia na Allegro i w "merchach" zespołów. Również w komisach płytowych. Wydatek trzepie po kieszeni tak samo, jak 30 lat temu.
Cytuj:
Instrumenty nie brzmią jak dawniej

Argument w stylu "a bo teraz to nie grają takiej muzyki barokowej jak Bach". Przedziwne.

Wszystkie moje poprzednie wypowiedzi były skierowane przeciw ogólnemu smęceniu, że kiedyś było wszystko lepsze (bzdura), a nie do konkretnych osób.

Cytuj:
A w ogóle to mam wrażenie..., że piszemy o różnych rzeczach.

Chyba tak. Ty mówisz o sentymencie, a ja o tendencji do szukania dziury w całym. Sentyment rozumiem, sama czasem odczuwam. Tendencji nie rozumiem ni chujet.

Ostatnio edytowano 5 sty 2010, o 23:26 przez Bastet, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2010, o 23:26 
Byt Transcendentny

Kurcze, ale przeczytaj zalążek tej dyskusji. Mi i chyba Arcastowi też chopdziło, o to, że dawniej ta dobra , wielka muzyka była rozpowszechniona. Jeśli nie była tą najbardziej znaną, to szła na równi z kiczem, a jak jest teraz? O to się rozchodzi.

Aha i jeszcze jedno. Widzę, ze zakładasz, iż jeśli nie znam zespołów które wymieniłaś, to wiele tracę i chyba nie kwalifikuje się do dalszej rozmowy o obecnej dobrej muzyce, mało tego uważasz chyba, że musiałaby mi przypaść do gustu i się podobać. Czy Ty znasz wszystko co dobre obecnie? Myślę, że większość osób z forum byłaby w stanie wymienić kilku nowych artystów, o których Ty nie masz pojęcia. To Twój problem?? Strasznie generalizujesz dziewczyno.

Niech ktoś to przeniesie do właściwego tematu. Nie ma zielonych, ani żółtych?

Ostatnio edytowano 5 sty 2010, o 23:36 przez Cela, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2010, o 11:01 
Endless Forms Most Beautiful

Bastet napisał(a):
Przyznam szczerze, że w przypadku znakomitej większości podgatunków metalu nie mam zielonego pojęcia, co się w nich dzieje. Wynika to po części z mojej awersji do nich, a po części z faktu, że gatunki, które mnie interesują wydają rokrocznie taką masę potomstwa, że nie mam czasu sięgać po coś innego. Już sam fakt, że co miesiąc wychodzi tyle dobrych rzeczy, które mam na wyciągnięcie ręki sprawia, że nie przyszło by mi do głowy ani utyskiwać na poziom dzisiejszej muzyki, ani na komercję, którą ani znam, ani się jej imam.

I tu chyba tkwi główny problem. Piszesz, że ja zawężam do rocka/metalu; w kontekście scen muzycznych, jakie podałem w poprzednim poście jest to twierdzenie uzasadnione.
Ale Ty też zawężasz Twój krąg zainteresowań muzycznych! I to do takich nurtów, gdzie obecnie można znaleźć dużo dobrej muzyki. Nie będziemy się licytować, kto patrzy przez węższy pryzmat, ale fakt jest taki, w przypadku niektórych podgatunków można powiedzieć, że do szczytowych osiągnięć mistrzów nikt się już nie zbliży, natomiast nne mają lata świetności dopiero przed sobą. Pytanie dotyczyło jednak ogólnej sytuacji w muzyce obecnie, która ma swoje zalety, ale też wady, spośród których najbardziej przeszkadza mi fakt, że trzeba siedzieć z wędką 5 godzin żeby złowić rybkę, która wystarczy na obiad, przy okazji wrzucając 20 zgniłych z powrotem do rzeczki. Kiedyś były to góra 2 godziny, a "nieświeżości" było mniej.

Cytuj:
A propos Ulver, który jest świetnym przykładem tej dziwnej sytuacji - niedługo ich koncert w Polsce, wielkie wydarzenie muzyczne

Wielkie wydarzenie muzyczne? Halo??? Jakiś koncert Manowar w Polsce się szykuje??? :wink:

Cela napisał(a):
Dalej Abba. Nie ważne co o nich myślisz, jacy byli, czy to było gówno, czy też nie. Wiem jak to brzmi i lubię taki klimat i wydźwięk.

Absolutnie genialny zespół. Zaryzykuję twierdzenie, że tak wielkiej kapeli w gatunku pop nie było po nich.

Bastet napisał(a):
Cela napisał(a):
Jak słucham pierwszych płyt Scorpionsów to mam dreszcze na ciele. Nie znam się na muzyce. Nie wiem czy to super dobre, czy beznadziejne, ale wiem jak to na mnie oddziałuje.

Więc w czym leży problem? W braku poszukiwania. Nie znasz się na muzyce, a chcesz znów mieć te dreszcze co przy Scorpionsach? To szukaj! Szukaj, pytaj, sprawdzaj, próbuj.

Ja słyszałem sporo nowej muzyki, łącznie z tą, którą Ty się zachwycasz, ale NIC późniejszego mnie nie zachwyciło tak jak płyta "In Trance" z 1975.

Bastet napisał(a):
Cytuj:
Instrumenty nie brzmią jak dawniej

Argument w stylu "a bo teraz to nie grają takiej muzyki barokowej jak Bach". Przedziwne.

Nie, tu raczej chodziło o samo BRZMIENIE instrumentów, bardzo słuszna uwaga zresztą. Cyfrowa technika zapisu zabija niektóre smaczki i subtelności gitarowe, tendencja wśród producentów płyt również dąży do spłycania głębi brzmieniowej. Gdyby ww. "In Trance" nagrano dzisiaj, to ten krążek na pewno brzmiałby gorzej.
Natomiast innym gatunkom/zespołom obecny standard wyszedł na dobre (patrz: Nevermore).

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2010, o 11:12 
Century Child

Cela napisał(a):
Aha i jeszcze jedno. Widzę, ze zakładasz, iż jeśli nie znam zespołów które wymieniłaś, to wiele tracę i chyba nie kwalifikuje się do dalszej rozmowy o obecnej dobrej muzyc

Proste. Nie znasz obecnej dobrej muzy, bo jest często undergroundowa albo Tobie sie nie podoba. To nie znaczy, że nie istnieje. To nie znaczy również, że nie jest dobra i ambitna.

Cela napisał(a):
Myślę, że większość osób z forum byłaby w stanie wymienić kilku nowych artystów, o których Ty nie masz pojęcia.

ME WANT ! ME!

Obecnie bardzo dobrze ma się muzyka elektroniczna(ambitna), avangardowe połaczenia metalu(chociażby flamenco z metalem, czy inne ciekawe połaczenia - trwa to gdzieś od 20 lat), mały rekonesans przeżywa avant-jazz, ogromny rozkwit folk(zwłascza free folk i folktronica). Post-rock obecnie upada ale niedawno były lata ogromnego hajpu na ten gatunek. Rzeczywiście chujnia.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2010, o 12:42 
Byt Transcendentny

pp3088 napisał(a):
To nie znaczy, że nie istnieje. To nie znaczy również, że nie jest dobra i ambitna.

Nic , nigdzie takiego nie napisałem :). Myślę, że Ivanhoe np. w jakiś sposób rozumie akurat moje odczucia konkretne, a Twoja odpowiedź powstała po jego poście, gdzie wszystko jest bardzo wyklarowane, więc Ty raczej nie chcesz zrozumieć, lub myślisz o tym temacie tylko i wyłącznie ze swojego punktu widzenia tak jak Bastet. Powtórzę raz jeszcze. Nie uważam, ze teraz nie ma w ogóle dobrej muzyki. :)

Wypowiedź Ivana:
+1

Już traciłem wiarę, że starsze nagrania na prawdę brzmią inaczej i ze to tylko moje chore wymysły.

Ostatnio edytowano 6 sty 2010, o 12:45 przez Cela, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2010, o 13:24 

Ivanhoe napisał(a):
Ale Ty też zawężasz Twój krąg zainteresowań muzycznych! I to do takich nurtów, gdzie obecnie można znaleźć dużo dobrej muzyki.

To jest niezaprzeczalny fakt. Ma to swoje pewne uzasadnienie.
Otóż wychodzę z założenia, że każdy gatunek muzyki ma swoje pięć minut i tak, jak każdy inny rodzaj sztuki, jest w jakiś sposób komentarzem do swoich czasów. Jaskrawym przykładem tego stanu rzeczy jest, dajmy na to, punk rock - kiedy Pistolsi i im podobni wydzierali się po knajpach z "God Save the Queen" to miało swój sens. Prostackie brzmienie, żadne umiejętności gry na czymkolwiek w tym, a nie innym czasie brzmiały doskonale. W dzisiejszych czasach już nie uświadczymy takiego grania. I bardzo dobrze. Bo dziś brzmiałoby to, w tej niezmienionej wersji, wtórnie i sztampowo. To samo dotyczy wszystkich innych gatunków, których czas rozwoju przeminął. Z wielką przyjemnością słucham od czasu do czasu The Moody Blues, ale gdyby teraz zagrałby mi coś takiego...no cóż, nie byłoby to świetnym pomysłem. Tak samo mam ogromny szacunek dla Hendrixa, a wiele jego utworów wywołuje wspominane tutaj ciarki, jednak nie rozpaczam, jak wiele osób tutaj, że nikt już tak nie gra/nie brzmi - w końcu on przetarł szlak, na którym co chwila pojawia się coś nowego. To wspaniałe.
Szanując tradycje, nie tylko rocka, ale i jazzu, rythm'n'bluesa, muzyki elektronicznej itd. itp. szukam jednocześnie nowych rozwiązań, które rodzą się ze współczesnych możliwości, czyli:
pp3088 napisał(a):
muzyka elektroniczna(ambitna), avangardowe połaczenia metalu(chociażby flamenco z metalem, czy inne ciekawe połaczenia - trwa to gdzieś od 20 lat), mały rekonesans przeżywa avant-jazz, ogromny rozkwit folk(zwłascza free folk i folktronica). Post-rock obecnie upada ale niedawno były lata ogromnego hajpu na ten gatunek.

Ivanhoe napisał(a):
Nie będziemy się licytować, kto patrzy przez węższy pryzmat

Nie zamierzałam tego robić, zwłaszcza, że w dziedzinie wymienionych przez siebie rodzajów muzyki masz znacznie więcej do powiedzenia, niż ja.
Ivanhoe napisał(a):
Wielkie wydarzenie muzyczne? Halo??? Jakiś koncert Manowar w Polsce się szykuje??? :wink:

:lol:

Cela, to jest normalne, że stare nagrania nie brzmią jak dzisiejsze, na litość bogów. Ja rozumiem twoje uwagi dotyczące tego, że kiedyś fajnie grali, a teraz już się tak nie gra - sama, jak już wspomniałam, czasem wzdycham, że taki a taki nurt już się wyczerpał i nikt dziś tak nie gra. Tylko, tak jak z kolei całkiem z sensem tylko ciutek podstępnie pisał pp, znakomita muzyka istnieje tylko w innym wydaniu. Jeśli nie znasz się/nie lubisz/nie słuchasz (dowolne wykreślić) to ok, słuchaj sobie Scorpionsów, skoro odnajdujesz w nich ten rodzaj, który ci się podoba.. Tylko właśnie TY nie generalizuj, że kiedyś to było wszystko zajebiste, a dziś już nie jest. To jest twoje bardzo subiektywne odczucie.
Cytuj:
Już traciłem wiarę, że starsze nagrania na prawdę brzmią inaczej i ze to tylko moje chore wymysły.

Zwłaszcza, że tego nikt nie kwestionował.

Ach, i jeszcze jedno:
Cela napisał(a):
Myślę, że Ivanhoe np. w jakiś sposób rozumie akurat moje odczucia konkretne, a Twoja odpowiedź powstała po jego poście, gdzie wszystko jest bardzo wyklarowane

Dyskusja na forum internetowym o takim poziomie jak OS wymaga klarownego i jasnego wyrażania myśli. Dyskusja służy konstruktywnej wymianie zdań, przedstawienia swojego punktu widzenia i, najczęściej, wyciągnięcia jakiś wniosków. Nie służy osobistym przytykom, wojnom ani atakowaniu kogokolwiek. Jeśli nie przedstawiłeś swojego stanowiska jasno i zrozumiale, nie wyręczaj się Ivanhoe, bo to jednak trochę dziecinne. Chętnie podyskutuję z Tobą na ten bardzo ciekawy temat, ale wolałabym poczytać Twoje wypowiedzi jako Twoje wypowiedzi.
I to też nie jest atak, tylko sugestia.

Ostatnio edytowano 6 sty 2010, o 13:30 przez Bastet, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2010, o 13:41 
Byt Transcendentny

No to powtórzę, bo wydaje mi się, iż tutaj zawarłem wszystko, tylko wcześniej nie dotarło:

Być może z moich wypowiedzi wynikało, iż mam za złe to, że obecna muzyka jest słaba, sztampowa, komercyjna itd. jednak przemawia przeze mnie jakaś tęsknota, pragnienie, nie tylko dobrej muzyki, ale przede wszystkim tego klimatu, brzmienia, dziewictwa, łamania barier, odkryć. Nie wiem jak to inaczej ująć, abyście mnie zrozumieli. Być może z racji tego, iż nawet nie mogę pamiętać tych czasów są one dla mnie takie piękne, wyidealizowane ale kurde Bee Gees, Bastet, to nie to samo co Lady Gaga. Dalej Abba. Nie ważne co o nich myślisz, jacy byli, czy to było gówno, czy też nie. Wiem jak to brzmi i lubię taki klimat i wydźwięk. Brzmienie. Jak słucham pierwszych płyt Scorpionsów to mam dreszcze na ciele. Nie znam się na muzyce. Nie wiem czy to super dobre, czy beznadziejne, ale wiem jak to na mnie oddziałuje. Tego mi brak. To tyle z mojej strony.

Nie wyręczam się Ivanhoe. Ubrał po swojemu to co chciałem przekazać, mi nie udało się zrobić tego w taki sposób, natomiast ciężko nie przyznać racji, kiedy ktoś dokładne Twoje myśli przedstawia w inny sposób. Zapewne masz rację co do poziomu tego forum, rozumiem również iż swoimi wypowiedziami go zaniżam, dlatego będę się starał dążyć do najlepszych ;), wierzę, że z pozytywnym rezultatem. Uwierz, ze przez myśl nie przyszło, aby temat ten miał służyć do wojen czy ataków. Uwielbiam wymienianie się poglądami, bo to otwiera nowe drogi, rozjaśnia obraz, albo pozwala dostrzec coś wcześniej niezauważonego. Takie dyskusje mogą mieć tylko pozytywną stronę :).

Ostatnio edytowano 6 sty 2010, o 13:48 przez Cela, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2010, o 17:01 
Century Child

Cela napisał(a):
Myślę, że Ivanhoe np. w jakiś sposób rozumie akurat moje odczucia konkretne, a Twoja odpowiedź powstała po jego poście,

Pojawił się po tym jak napisałem post, by dodać wiecej przeczytałem go odczytując nowe posty dopiero teraz.

Podsumuje swoje zdanie GENIALNYM obrazkiem:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2010, o 18:55 
Imaginaerum

Arcasto napisał(a):
Przecież w latach siedemdziesiątych, co prawda nie wiem jak sytuacja przedstawiała się w Polsce, ale w Stanach przeciętny młody Kowals... znaczy się Smith słuchał dobrej muzyki, a obecnie to szkoda gadać (wystarczy wspomnieć, że w 2009 roku najpopularniejszym artystą według Last.fm była Lady Gaga...).

Jeżeli chodzi o Polske podobne zjawisko. Istniało wiele dobrych i zacnych zespołów na naszym podwórku:np SBB, Breakout, Budka Suflera ( wpisujaca sie wtedy pod prog rocka), Czesław Niemen, potem Perfect, Oddział Zamkniety, TSA, Manaam.... Pare niezłych zespołów jak na polskie zaplecze muzyczne pozbawione mozliwosci jak kapele z zachodu. A teraz co mamy: Dode, FEEL, Come .... czyli totalne dno.

Jeżeli chodzi o mnie to ja jestem fanem starych brzmień, lęcących z trzeszczących kaset. Przynajmniej ten rock czy metal w najbardziej klasycznym tego słowa znaczeniu miały klimat.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2010, o 19:20 
Once

Lalena napisał(a):
Istniało wiele dobrych i zacnych zespołów na naszym podwórku:np SBB, Breakout, Budka Suflera ( wpisujaca sie wtedy pod prog rocka), Czesław Niemen, potem Perfect, Oddział Zamkniety, TSA, Manaam.... Pare niezłych zespołów jak na polskie zaplecze muzyczne pozbawione mozliwosci jak kapele z zachodu. A teraz co mamy: Dode, FEEL, Come .... czyli totalne dno.

Znaczy te kapele się zapadły pod ziemie? To że włączasz TV a tam zamiast Budki idzie Doda nie oznacza, że zespół nie istnieje, ba, ma się nawet dobrze.

Strefa czasowa: UTC + 1