[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - 1001 albumów - dyskusje

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2 gru 2023, o 06:27

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Przejdź na stronę <<  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  >>
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2013, o 21:48 
Angels Fall First

PannaKabaczkowa napisał(a):
No właśnie oni potem robili jakieś eksperymenty, odchodzili od tego gotycko-doomowego klimatu czy nawet zmieniali gatunek, więc się tak zastanawiałam, czy w ogóle warto się zapoznawać z późniejszą twórczością. A mógłbyś coś szerzej o tym napisać? (Tu, chyba że moderacja wydzieli oddzielny temat ;))
Wiesz co? I tak miałem założyć temat dla nich, to może tam opiszę każdy krążek, EPkę, srepkę, demo łącznie z linkami, żeby nie zginęło. ;)

Dlatego wierzę w siebie a nie w boga !
"
last.fm

PostNapisane: 27 sie 2013, o 22:54 
Endless Forms Most Beautiful

Z czytania Twojego świetnego tematu wyszło mi, że w całości raczej mi nie podejdą, skoro tak mocno odskoczyli w stronę elektro i eksperymentów, ale to co gotyckie, to przesłucham.

(...)skonczmy ta farse i wrócmy do normalnych metalowych tematów.
Co lepsze pieszczocha czy karwasz?

kimka

PostNapisane: 28 sie 2013, o 19:42 
Angels Fall First

polityk2 napisał(a):
Z czytania Twojego świetnego tematu wyszło mi, że w całości raczej mi nie podejdą, skoro tak mocno odskoczyli w stronę elektro i eksperymentów, ale to co gotyckie, to przesłucham.

Obrazek

Painting on Glass możesz spróbować, jest tam trochę metalu (ale naprawdę niedużo), ale jeśli Ci się nie spodoba, to się nie bierz za kolejne. ;)

EDIT. Czy myślicie, że debiut Madder Mortem nadawałby się tu? Imho to jedna z najoryginalniejszych płyt jakie słyszałem z pogranicza gotyk/doom.

"
last.fm

PostNapisane: 28 sie 2013, o 19:44 
Imaginaerum

Debiut? Bo ja wiem... IMHO Desiderata ciekawsza.

PostNapisane: 28 sie 2013, o 19:47 
Angels Fall First

Ciekawsza, to prawda (All Flesh is Grass też), ale debiut jest strasznie oryginalną płytą imho. Zastosowano tam sporo rozwiązań, jeszcze wtedy niezbyt popularnych (rok 1999).

"
last.fm

PostNapisane: 29 sie 2013, o 08:28 

Desideratę pamiętam dobrze, a debiut słyszałem ostatnio parę lat temu i średnio go pamiętam. Płyta na pewno dobra, ale w tej chwili nie mogę nic więcej powiedzieć odnośnie tego czy się do '1001' nadaje. Bo Desiderata z 2006 to już nie, głównie w sumie ze względu na rok wydania. Kompozycje przemyślane, materiał zróżnicowany i spójny zarazem, ale nic odkrywczego.

Tak więc jak dla mnie wszystko sprowadza się do tego:

Rune napisał(a):
Zastosowano tam sporo rozwiązań, jeszcze wtedy niezbyt popularnych (rok 1999).

Konkretnie: jakie rozwiązania? Na ile popularne?
Jeśli mam dać jakąś wskazówkę, to po prostu sobie zrób samemu taką kalkulację bądź analizę na ile to było 14 lat temu nowe/wpływowe/przełomowe/innowacyjne i zależnie od tego co Ci wyjdzie - wrzucaj do '1001' albo nie. ;)

PostNapisane: 29 sie 2013, o 08:35 
Angels Fall First

Ivanhoe napisał(a):
Desiderata z 2006 to już nie, głównie w sumie ze względu na rok wydania. Kompozycje przemyślane, materiał zróżnicowany i spójny zarazem, ale nic odkrywczego.
O, właśnie o to mi chodziło. :)
Ivanhoe napisał(a):
Jeśli mam dać jakąś wskazówkę, to po prostu sobie zrób samemu taką kalkulację bądź analizę na ile to było 14 lat temu nowe/wpływowe/przełomowe/innowacyjne i zależnie od tego co Ci wyjdzie - wrzucaj do '1001' albo nie. ;)
Ok, postaram się coś takiego zrobić. :) (Choć nie ukrywam, że twoja opinia o tym krążku pomogłaby mojej decyzji ale to jest oczywiste ;))

"
last.fm

PostNapisane: 29 sie 2013, o 17:34 

Zasadniczo do 1001 wrzucamy co uważamy za stosowne, i nawet działa to zaskakująco dobrze - tylko parę albumów jest takich mało fajnych.

Jak dobijemy do 1001 to pobawimy się w wykreslanie Acid Drinkers słabszych albumów żeby zrobić jeszcze trochę miejsca. ;)

Travel with great élan, dance a jig at the funeral

PostNapisane: 1 wrz 2013, o 16:44 
Over the hills and far away

Ja dorzuciłbym do pierwszej setki Iced Earth - Dark Saga z ponadczasowym A Question of Heaven.

Zresztą ta płyta kojarzyć mi się będzie już tylko z jedną osobą i z jednym wydarzeniem. Niedawno - 17 sierpnia niedaleko mojego miejsca zamieszkania w Jasienicy mój kumpel zabił się na motorze, co spowodowało, że ten album katuję co dzień i koniecznie wrzucam do jednych z najbardziej ulubionych albumów ciężkiego grania.

Mieliśmy w przyszłości zakładać band i między innymi co chcielibyśmy zagrać, to właśnie ten album.
Dla mnie nie ma lepszego albumu Iced Earth. Jednorazowy wybryk - a jaki genialny

PostNapisane: 1 wrz 2013, o 23:48 

Nie masz na co czekać, opisuj go w temacie!

(...)skonczmy ta farse i wrócmy do normalnych metalowych tematów.
Co lepsze pieszczocha czy karwasz?

kimka

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 12:47 
Once

HietalaFan napisał(a):
Ja dorzuciłbym do pierwszej setki Iced Earth - Dark Saga z ponadczasowym A Question of Heaven.

Ooo, Iced Earth jak najbardziej! Sam miałbym problem z wyborem mojej ulubionej płyty, ale chyba też postawiłbym na The Dark Saga. Chociaż Something Wicked... i Burnt Offerings z niesamowitym Dante's Inferno są bardzo blisko :)

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 14:09 

Kwestie techniczne zostawiam dla tych , co teorie nt muzyki nabyli w szkole muzycznej, z doświadczenia itd. :

Chyba nie ma na tym forum - prócz Kimka20 osoby, która nie zna Iced Earth. Tym bardziej nie wierzę, że nie ma tu osoby, która nie kojarzy grubego, bardzo szorstkiego i śmiesznie piskliwego w wyższych tonacjach głosu Matta Barlowa. Do spółki ze swoim szwagrem Jonem Schafferem stworzyli magiczny album.
Śmiesznie brzmi słowo magiczny w tak ciężkiej muzyce. Ale taka jest prawda.

Post wcześniej kolega Sergio napisał, że mocnym punktem tego zespołu jest Burnt Offerings. Zgoda. Lecz płyta The Dark Saga przynosi coś nowego w dokonaniach tego bandu. Jest niejako przejściówką przed łagodnymi, melodyjnymi elementami ich utworów na Something Wicked z elementami owego Burnt Offerings.

Niby jako swoich mistrzów wymieniają starą Metallikę, Iron Maiden, Judas Priest. Lecz na tej płycie jest tego dużo, dużo więcej. Na szczęście niczego nie kopiują, a wrzucają sporo nowego do muzyki heavy/power ( tak naprawdę wcześniej byli bardziej w kierunku heavy, teraz nieco stonowali ). Od The Dark Saga po A Question of heaven ( murowany faworyt ) album kopie najlepsze kawałki z płyt Burnt Offerings, Something Wicked nie wspominając o Horror Show.

Uważam za stosowne uzupełnienie listy 1001 albumów o ten krążek, gdyż każdy utwór, bez wyjątku nie pozwala się oderwać od głośników, nie ma utworu, który chciałoby się przewinąć, opuścić. Jest moc, jest sporo czadu, jest melancholijnie i przede wszystkim jest coś nowego, co spowodowało, że Iced Earth uzyskało niesamowity rozgłos. Tego, co na tym albumie uświadczycie, na kolejnych występuje już tylko symbolicznie.

Gdyby wejść w analizę kawałka po kawałku, to znajdą się mankamenty. A to solówki przykrótkie, a to czasem powtarzalny riff aż do końca, ale zaznaczę, nigdy więcej i nigdy wcześniej tak rytmicznego i ciężkiego grania zarazem nie słyszałem.

A samo brzmienie.........bomba.

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 20:58 

Zgadzam się jak najbardziej, że albumowi należy się miejsce w "1001 albumów". Mój faworyt Iced Earth się w ciągu lat słuchania zmieniał parę razy, ale The Dark Saga chyba najbardziej zasługuje na to miano. Choć oczywiście nie zapominajmy o Burnt Offerings oraz o Night of the Stormrider, bardzo dobrym albumie niedocenianym czasami, może ze względu na to, że do najłatwiejszych w odbiorze nie należy i w przeciwieństwie do The Dark Saga, Something Wicked... czy nawet Horror Show nie ma na czym za bardzo ucha zawiesić za pierwszym czy drugim odsłuchem.
Tak czy inaczej - The Dark Saga to klasa sama w sobie i jeden z najlepszych albumów w historii power metalu.

HietalaFan napisał(a):
A samo brzmienie.........bomba.

To akurat w latach świetności mieli po prostu genialne. Cała sekcja rytmiczna kapitalna, partie rytmiczne gitar (dość niskie btw, podobnie jak większość solówek) idealnie zaakcentowane, w sumie to był taki trademark tego zespołu swego czasu.

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 21:09 

No to czyńże swoją powinność Mości Panie, Ivanhoe. Wrzucaj do listy. :)

PostNapisane: 6 paź 2013, o 19:28 

Zrobi się, o ile mnie ktoś nie uprzedzi, np. Ty. ;) W sumie wyszłoby Ci to zapewne bardzo dobrze, więc możesz mnie wyręczyć.

Electric Wizard ktoś zechciał przesłuchać? 1 kawałek czy cały album? :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku Przejdź na stronę <<  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  >>

Strefa czasowa: UTC + 1