[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Saturnus

Zaloguj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 18 lip 2026, o 12:54

Autor Wiadomość
 Tytuł: Saturnus
PostNapisane: 15 wrz 2008, o 21:54 
Over the hills and far away

Saturnus - duński zespół death doom metalowy, założony w roku 1991. W Ostatnich dokonaniach zespołu, wyraźnie można dostrzec ewolucje w stronę bardziej rozmarzonych gotyckich rejonów. W 1999 roku, po odejściu Kima Larsena z zespołu, oraz wydaniu w 2000 roku albumu "Martyre", Saturnus długo nie dawał znaku życia. Jednak w 2006 roku, w mocno zmienionym składzie Saturnus wydał nowy album zatytułowany "Veronika Decides to Die". W 2000 roku Kim Larsen, razem z innymi członkami Saturnusa założyli siostrzaną formację The Loveless, nawiązującą klimatem i stylem do muzyki znanej z Saturnus, jednak podanym w lżejszej, bardziej przebojowej formie.

I tak dalej, i tak dalej...bla, bla, przekleiłam w Wikipedii bo nie chce mi się silić na głębokie/podniosłe opisy. Mnie zaraziła ich muzyką moja przyjaciółka, choć wcześniej się wzbraniałam :D

Grupa ma w dorobku trzy albumy, które, przynajmniej moim zdanie, wielbiciele bardziej "przystępnego" doom metalu powinni niezwłocznie poznać. Saturnus bowiem gra specyficzny, bardzo walcowaty a jednocześnie niesamowicie melodyjny, urokliwy, żeby nie powiedzieć - przebojowy doom metal. Nie jest to bynajmniej muzyka prosta i łatwa.

- Paradise Belongs to You (1996) - debiutancki długograj Saturnus, zawierający ich największy "hicior" czyli "Christ Goodbye". Concept album, w którym zarówno teksty jak i muzyka są bardzo ściśle ze sobą powiązanie. Motywem przewodnim są dźwięki, kojarzące się z kwitnącym ogrodem. Tutaj jeszcze dość surowo, ale już z niepodrabianym klimatem.
- Martyre (2000) - moim skromnym zdaniem opus magnum Duńczyków. Płyta pełna wspaniałych kompozycji, powolnych, smutnych, porażająco pięknych melodii (głownie gitarowych) oraz niepowtarzalnego czaru. Lubię wracać do tego albumu często, zwłaszcza, kiedy za oknem szaro i ponuro. Takie właśnie jest "Martyre", z moim ukochanym "A Poem" na czele - jesienne, smutne i piekielnie nastrojowe.
- Veronika Decides to Die (2006) - bezsprzecznie najdojrzalszy muzycznie album, ale brak mu...tego czegoś. Osobiście rzadko po niego sięgam, ale sądzę, że wiele osób znajdzie w nim coś dla siebie także - polecam. Mniej melodii więcej komplikacji.

Christ Goodbye

Ostatnio edytowano 15 wrz 2008, o 21:56 przez Bastet, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2008, o 22:11 
Century Child

Bardzo lubię doom jako styl muzyczny, ale Saturnus na mnie jakoś nie działa, nie mogę się przekonać : ) Chociaż doceniam, gdyż muzykę robią naprawdę dobrą.

Tytuł:
PostNapisane: 15 paź 2008, o 19:25 
Once

Zespół jest na samym przodzie tych, z któymi mam zamian się zapoznać.Usłyszałem jakiś czas temu "All Alone", które mnie bardzo poruszyło i od tego momentu przymierzam się do tego zespołu.Tylko Tenhi przesłucham i się wypowiem o Saturnusie :)

Believe me when I say this wasn't all for nothing.

Tytuł:
PostNapisane: 15 paź 2008, o 20:36 
Century Child

Proponuję zaczać od Christ Goodbye. Świetny, opętańczy riff : )

Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2008, o 13:15 
Once

pp3088 napisał(a):
Proponuję zaczać od Christ Goodbye. Świetny, opętańczy riff : )

:D

Mogę tylko potwierdzić.Zespół mi cholernie dobrze "wszedł".Dużo dołujących kompozycji, klimat także świetny.Trochę za dużo utworów traktujących o miłosci, no ale da się to przeżyć ;) .Genialne :D

Believe me when I say this wasn't all for nothing.

Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2010, o 19:31 
Dark Passion Play

"All Alone" jest piękne, można słuchać na okrągło:)

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2010, o 21:07 
Angels Fall First

Jedna z moich ulubionych kapel doomowych. "All alone" to utwór który mogliby zagrać na moim pogrzebie ;) Wspaniały tekst i piękna emocjonalna melorecytacja.

Strefa czasowa: UTC + 1