[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Iron Maiden

Zaloguj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 15 cze 2026, o 03:20

Autor Wiadomość
 Tytuł: Iron Maiden
PostNapisane: 21 lip 2005, o 19:12 
Użyszkodnik

chyba nie musze tlumaczyc... :twisted:

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2005, o 20:13 
Once

Własnie niedawno zastanawiałam się, dlaczego tu nie ma jeszcze takiego tematu :D
To ja się może o nich wypowiem. Osobiście ich lubię, ale tylko tyle, nic więcej. Do moich ulubionych zespołów się nie zaliczają ;) Według mnie ich poszczególne piosenki bardzo się od siebie nie różnią, nie ma dużej róznorodności.
Ale podziwiam ich za to, że przez tyle lat wciąż są królami metalu i maja tylu fanów.
A z tych utworów, które bardzo lubie, to The Trooper, Run to the hills, Wasting Love, Montsegur i Wildest Dream. Jak mi się coś przypomni to dopiszę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2005, o 20:19 
Wishmaster

Hm, a ja myślałam, że tamaciwo jest :)
Ja znam tylko pare ich piosenek (a raczej pare slyszałam), ale nie jestem zachwycona. Myślę, że więcej na ten temat miałaby do powiedzenia Misieq...

A podziwiam ich za to samo, co Cętka

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2005, o 20:55 
Oceanborn

O cho cho znowu się draka na forum szykuje ... Kubusiu ale żeś temat zapodał - Iron Maiden - jedna z moich najukochańszych kapelek - legenda - rocka lub metalu jak kto woli - ale wolę się nie rozpisywać na ten temat ponieważ moje wypowiedzi na temat IM wzbudzają awantury - jestem po prostu zakochany w tej kapelce, która to za swojego żywota zaistniała jako legenda ... kilkanaście fantastycznych albumów ... mój ulubiony kawałek Dream Of Mirrors - arcydzieło gatunku ... głos Dickinsiona porywczy, demoniczny i zaskakujący ... jednymi słowy kapelka od której zaczęła się moja znajomość z gatunkiem jakim jest heavy matal na tym się wychowałem i czuję do tej kapeli pewien sentyment - zawsze będzie to dla mnie jeden z najlepszych zespołów jakie istnieją na tej planecie ... najlepszy album - oczywiście - "Brave New World" - rewelacyjna płytka jedna z tych, które mi się chyba nigdy nie znudzą przy słuchaniu, takie kawałki jak "2 Minutes To Midnight", "Fear Of The Dark", "Run To The Hills", "Aces Hight", "The Trooper" należą do najwybitniejszych utworów jakie znam ... ///

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2005, o 21:33 
Wishmaster

Hehehe Jak już napisał wyżej Piotr ostatnim razem jak na forum był temat IM to się skończyło draką :wink:

Ja może napiszę tylko o jedynym albumie IM który mi się podoba czyli
"Seventh son of the seventh son"

Świetna płyta,chyba najlżejsza z ich płyt,za sprawą przestrzennych
efektów gitarowych,klawiszy także płyta ma brzmienie takiego "unoszącego się obłoku"ale wbrew pozrom to zupełnie nie przeszkadza
Bardzo dobre melodie,piękne solówki(ostatnie minuty utworu tytułowego po prostu miód")
Może jedynie 'Can I play with madness" odstaje bo to właściwie utwór singlowy(ale energetyczny)

Z innych Lubię jeszcze pojedyńcze utwory(Fear of the Dark,Blood Brothers,No more lies,Ghost of Navigator,Run to the hills)

Tak na marginesie to nie wiem czy zwróciliście uwagę że Nw zakończył
na Mysticu Wismastera pierwszymi taktami "The Trooper"

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2005, o 21:54 
Once

Maciek napisał(a):
Tak na marginesie to nie wiem czy zwróciliście uwagę że Nw zakończył
na Mysticu Wismastera pierwszymi taktami "The Trooper"

Serio ?? Muszę przyznać, że nie zauważyłam... Ale wsłucham się jeszcze dokładnie i zobaczymy, czy Maciek nie kłamie :P

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2005, o 22:07 
Oceanborn

Cytuj:
Hehehe Jak już napisał wyżej Piotr ostatnim razem jak na forum był temat IM to się skończyło draką Wink

Właśnie Maćku - ale proszę nie wracajmy już do przeszłośći...

Tytuł:
PostNapisane: 22 lip 2005, o 10:59 
Oceanborn

iron maiden razem z nightwish od kilku lat stanowia moja swieta dwojke ... dla wielu im jest nudny i wtorny, dla mnie kazdy album jest fantastyczny i jednak inny ... wlasciwie to mi pasuje to ze od tych ponad 20 lat graja przez caly czas tak revelacyjnie ... kocham wlascwie kazdy album, ale to brave new world jest tym absolunie najukochanszym (a dream of mirrors jest jedna z piosenek mojego zycia :wink: ) ... z wokalistow ktorzy przewineli sie przez maiden najbardziel lubie dickinsona (brusiaaa :P ),ktory dla mnie jest jednym z najwiekszych wokalsitow ever ... ale tak patrzac sobie na albumy to wlasciwie paul pasowal do tych dwoch pierwszych, z tym swoim nieco punkowym glosem, a blaze swoim 'ciezkim' (kurde,brakuje mi slow,za duzo niemieckiego :? ) wokalem sworzyl super klimat na x factor i virtualu ... ale mimo calej sympatii do blazea ciesze sie niesamowicie ze bruce wrocil do maiden i ze nagrali taka potege jak brave new world ... jednak dla mnie maiden to przede wszystkim mr.steve harris ... moja najwieksza inspiracja,zywy przyklad tego ze marzenia,nawet te najwieksze i czasem moze wydajace sie nawet nierealne, da sie zrealizowac, jesli sie tylko chce ... maiden widzialam 3 razy na zywo,3 razy bylo po prostu cos nieziemskiego dlatego czekam na death on the road (ktore juz niedlugo sie ukaze,za jakis miesiac, yeaaaah), a jak na razie ogladam/slucham rock in rio,ktore jest po prostu niesamowite ... jednym slowem : kocham maiden :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lip 2005, o 10:11 
Oceanborn

Iron Maiden jedna z najwybitniejszych kapelek jakie znam, legendarny już skład Dickinson, Harris, Gers, Smith, Murray, McBrian ... zespoł swe korzenie ma zapuszczone dość głęboko a Żelazna Dziewica narodziła się w 1975 i jej skład wyglądał następująco : Paul Day – śpiew, Dave Sullivan – gitara, Terry Rance – gitara, Ron Matthews – perkusja, Steve Harris – bass – liderem jest oczywiście pomysłodawca projektu czyli Steve Harris – w 1976 roku zespół debiutuje po czym po niedługim terminie współpracy muzyków zmienia się skład – gitarę przejmuje Dave Murray,ma w roli wokalisty staje Denis Wilcock ... Mamy lata 70 te Wielka Brytania, króluje tam muzyka punk – Iron Maiden zostają okrzyknięci pionierami nowej fali heavy metalu, która w bardzo szybkim czasie wywala z konkurencji zespoły punk rockowe ... Harris zaczyna marzyć o nagraniu pierwszego studyjnego albumu ... W tym samym też czasie wizytówką zespołu staje się Eddie – maskotka zespołu, postać w masce zmartwychwstałej mumii – Eddie pojawią się na każdym koncercie i staje się znakiem rozpoznawczym i logo zespołu Iron Maiden ... rok 1980 Iron Maiden wydaje pierwszą płytkę (pt. Iron Maiden) jako wokalista pojawia się Paul Di'anno ... W latach 1982 – 1989 zespół koncertuje – mówi się że są to lata największej popularności dla Iron Maiden ... w tym okresie zostaje wydane kilka bardzo dobrych albumów tj. w 1981 roku Killers, 1982 roku The Number Of The Beast, 1983 roku Pice Of Mind , 1984 – Powerslave, 1985 - Live After Death, 1986 – Somewhere In Time, 1988 - Seventh Son Of A Seventh Son ... początek lat 90 tych stawia przed Harrisem nie lada dylematy, świat zostaje zalewany nowymi gatunkami muzycznymi zaczynają się pojawiac zespoły pop –rockowe, które stanowią silną konkurencję, z zespołu odchodzi gitarzysta Adrian Smith, pojawia się Dickinson, który w tej chwili jest jak silnik napędzający pojazd rajdowy, który musi wygrać wyścig aby przejść do następnego etapu – w nowym składzie Iron Maiden nagrywają album Fear Of The Dark (1992r) dzięki, któremu odzyskują utraconą pozycję w świecie muzyki metalowej ... w 1993 roku znowu zaczynają pojawiać się problemy a nawet dramat - szeregi opuszcza Dickinson, który jest główną postacią w zespole – Harris zaczyna się zastanawiać nad zakończeniem kariery lub rozpoczęciu eksperymentu z nowym wokalista, bo sklonowanie Dickinsona okazuje się mało prawdopodobne – i tak to w 1993 roku pojawia się znowu nowy wokalista - Blaze Bayley, Iron Maiden nagrywa z Bayley’em w 1995 roku album The X Factor i rozpoczyna trasę koncertową która owocuje dwoma albumami live - Best Of The Beast i In Profile ... współpraca Harrisa z Bayley’em układa się znakomicie – w 1998 roku Iron Maiden wydają następny jedynasty już album studyjny - Virtual XI – rozpoczyna się trasa koncertowa podczas, której Blaze Bayley zaczyna chorować – pojawiają się u niego poważne problemy z głosem, zespół odwołuje kilka koncertów co nienajlepiej wpływa na jego reputację – Bayley odchodzi z zespołu ... Harris oficjalnie wypowiada się dla prasy twierdząc, że nie zamierza już eksperymentować z nowymi muzykami, zostaje zorganizowane spotkanie na którym spotykają się Harris, Dickinson i Adrian – w marcu 1999 roku media podają nowy oficjalny skład zespołu i jest to najmocniejszy skład w jakim Iron Maiden występuje do dnia dzisiajejszego ... w lipcu tego samego roku rusza trasa koncertowa - Ed Hunter Tour ... w październiku zespół wchodzi do studia czego owocem jest chyba najlepszy album w historii Iron Maiden – Brave New World – mi osobiście się wydaje, że IM na naprawdę zaskakują znakomitą forma i własnym ale za to niepowtarzalnym stylem grania – fani są wniebowzięci - BNW to powrót do powrót do korzeni – utwory oddają sobą typowe dla IM brzmienie – refleksyjna, niesamowita gra na gitarach, szybka i głośna perkusja i fantastyczny wokal Dickinsona składają się na szereg znakomitych kompozycji ...zespół nie zwalnia tępa w 2002 roku fani otrzymują do rąk następny rarytas – album live – Rock In Rio – materiał zarejestrowany podczas wielkiego koncertu, który odbył się w Rio de Janeiro – Rock In Rio to nic innego jak 19największych utworów Iron Maiden w znakomitej wersji live ... w roku 2003 zespół wydaje nastęny album studyjny - Dance Of Death – krążek promuje kawałek Wildest Dreams, nowy albym zawiera bardziej jednolite i prostsze kompozycje i nie stanowi wielkiego wyczynu w karierze IM ...
Dla mnie Iron Maiden to wielki zespół, który posiada wypracowany przez lata charakterystyczny styl brzmienia – za to kocham tą kapelkę i twierdze, że to jeden z najlepszych zespołów jakie było dane mi usłyszeć ...

P.S
Kubuś jedno mnie zastanawia - jesteś wielim fanem IM, a nie napisałes nam ani słowa na temat swojego ukochanego zespołu ... nieładnie, nieładnie :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, o 10:04 
Oceanborn

no ja polecam the wicker man super teledysk jest i piosenka tez jest spoko

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, o 10:04 
Oceanborn

Neo a ja polecam "Dream Of Mirrors" prawdziwy wymiatacz :D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, o 10:55 
Dark Passion Play

Od Iron Maiden zaczęła sięmoja przygoda z metalem :), zgadzam się z Don Corleone i Nessą zę płyta BNW jest najlepszą każda piosenka jest zarąbista (no może opróćz Nomad), a o DVD Rock in Rio to już nie wspomne Maiden ma swój styl i rządzi!

UP THE IRONS :D

Mówiłem im dlaczego nie podpalić meczetu, narodowe kościoły tych islamskich i hinduskich idiotów, czemu nie zamiast podpalać i niszczyć stare norweskie rękodzieło. Mogli zamiast tego wybrać meczety, z ludźmi w środku!.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, o 19:29 
Over the hills and far away

Ja dość późno poznałam Ironów, jak na edukację słuchaczki cięższej muzyki ;) Napewno są jednymi z najlepszych kapel, praktycznie żywą legendą... Samo to, że potrafili tak długo tworzyć zespół, świetnie o nich świadczy. Co tu dużo mówić - brali udział w budowaniu podwalin pod metal :D Może są jak dla mnie trochę ubodzy dźwiękowo, ale dobrze się słucha. Podobała mi się zwłaszcza wymieniona wcześniej Brave New World - chociaż musiałam trochę przeczekać, zanim zaczęłam odróżniać od siebie konkretne utwory - ale tak to już chyba jest ;]

Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2005, o 09:53 
Once

Jak dla mnie, poszczególne piosenki Ironów niewiele się od siebie różnią ;) W zasadzie mam trudności z rozpoznawaniem ich. Fakt, że niewiele znam tych piosenek :P Mam tylko płytkę Dance of death i pare utworów ściągniętych z kazyy. Najbardziej chyba lubię The Trooper, Run to the hills i Number of the beast-czyli w sumie to, co prawie każdy zna ;) Ale naprawdę je lubie :D

Tytuł:
PostNapisane: 12 sie 2005, o 22:46 
Angels Fall First

Mi się podobaja kawałki Run to the hills i Fear of the dark są super i oryginalne, lubie też pogapić sie na Rock in rio to fajowy koncert Dickinson fajnie skacze po wielkiej scenie no i kocham jak przeciaga wokal spiewajac np The thin line between love & hate ten kawalek wyjatkowo mi sie podob, a tak ogólem to nic dodać nic ujać ciekawa muzyka trzeba przyznać.

Strefa czasowa: UTC + 1