Każdemu bardzo smakuje. Polecam!
Oczy carycy ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: 1 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5 litra mleka) 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 gramów miękkiego masła dodatkowo: 2 zielone galaretki (dałam agrestowe) + 0,5 litra wrzątku około 150 gramów okrągłych biszkoptów napar do nasączania biszkoptów: 3/4 szklanki letniej wody + 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej polewa czekoladowa
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie zmiksować na średnich obrotach.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty.
1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym (czyli w 3/4 szklanki),mieszamy dokładnie budyń, cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak normalny budyń, masę studzimy, następnie miksujemy z masłem na idealnie jednolitą masę. Połową masy smarujemy spód ciasta. Przygotowujemy napar z kawy, ma być w temperaturze pokojowej, następnie na 1 sekundę maczamy w nim biszkopty i układamy na cieście. Galaretki wsypujemy do 0,5 litra wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy,aż zacznie lekko tężeć. Galaretką uzupełniamy luki między biszkoptami, ciasto wstawiamy do lodówki, dopóki galaretka całkiem nie stężeje. Kiedy galaretka jest już w stanie stałym, na niej rozsmarowujemy drugą część kremu budyniowego, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy wierzchnią częścią ciasta, leciuteńko dociskamy. Przygotowujemy polewę,polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
_________________ „Piekło jest w nas. W środku. Każdy nosi je ze sobą, dopóki go nie pokona.”
„Umysł jest swoim własnym panem i sam potrafi niebem uczynić piekło i piekłem niebo.”
|