Jeżeli o mnie chodzi, myślę, że naprawdę dużo zależy od klimatu zespołu - tak jak już napisało kilka osób. Wiadomo, że zespół, narzucając sobie jakiś styl, ma pewną wizję tego, jak ma ten styl wyglądać, a przecież głos jest w tym wszystkim ważnym elementem, który, no cóż, lepiej żeby się wpasowywał

Między żeńskim a męskim wokalem jest (przynajmniej dla mnie) duża różnica. Osobiście słucham zespołów, które mają w swoich szeregach wokalistki i wokalistów (a czasem nawet jedno i drugie

), ale męskich wokali słucham może trochę rzadziej i bardziej rekreacyjnie

Może dlatego, że interesują mnie duże umiejętności - oczywiście! wiele wiele męskich wokalistów je posiada, to niezaprzeczalny fakt. Mnie jednak trochę bardziej interesują wyczyny żeńskich głosów, mają jakby szersze pole do popisu ;]
Co do growlu - był taki czas, że słuchałam takiej muzyki, mój klasyczny przykład to Children Of Bodom, ale na chwilę teraźniejszą... jak słyszę taki np. growl w After Forever to po prostu nie mogę go strzymać, totalnie mi się nie podoba :\ W sumie to akceptuję jedynie CoB i kilka wyjątków, ale imho wykonawca growlu musi mieć w nim jakąś zadziorną... iskierkę czy co

, bo jeżeli jej nie posiada to się po prostu śmiertelnie nudzę ;[