Temat powstał naprzeciw rozwijającemu się watkowi edukacji w
tym temacie.
Przytoczę pare ostatnich postów, by zrobić tu jako-taki porządek
Cela napisał(a):
Dokladnie..Po co sie czepiac. Ja rowniez wiem, jak powinno to byc napisane. A blad zrobilem z pewnego powodu Rozne ludzie maja "zboczenia", czy schizy jak kto woli.
Co do programu nauczania, z podstawowki tez znalazlbym wiele ciekawych pozycjii.
Gimnazjum, tak jakos slabo wypada
polityk2 napisał(a):
Bo gimnazjum jest same w sobie kompletnym idiotyzmem, więc nie da się tam znaleźć praktycznie żadnych pozytywów. No, niby jest "Romeo i Julia" a tak cała reszta gimnazjalnych lektur to ściepy, które są za głupie na liceum i za nudne na podstawówkę.
Aney napisał(a):
Nie wiem, czemu większość ludzi tak najeżdża na gimnazjum...? Ja uporządkowałam i sklasyfikowałam tam swoją wiedzę, zbieraną w bardzo pogmatwany sposób przez podstawówkę. Co czytam jakieś opinie, wszyscy mają do tego wąty. Wiem, że to może trochę nie ten temat, ale czemu tak uważacie? Pytam z ciekawości, bo może nie zauważyłam jakichś jego wyraźnych wad
A więc tak, IMHO gimnazjum jest największą wadą całego systemu edukacji w Polsce, jest ku temu kilka powodów:
1) Młody człowiek zostaje przeniesiony do innej szkoły w bardzo ważnym dla niego okresie. Myśli, że zmiana szkoły jest równoznaczna z wstąpieniem w dorosłość, ale 14-latka to zły okres. Dlatego też burze hormonalną musi przeżyć w bardzo nieprzyjaznym środowisku, gdzie wokół niego znajdują się osoby na podobnym poziomie rozwoju emocjonalnego.
2) Z powody gimnazjum trzykrotnie przerabia się ten sam zestaw materiału. Zarówno na przedmiotach ścisłych, jak i humanistycznych trzykrotnie powtarza się te same bzdety, zasób wiedzy możliwy do wdrożenia jest mały, z powodu trzyletniego okresu pojedyńczej szkoły. Dla przykładu: trzy razu uczymy się o II Wojnie Swiatowej, a za każdym razem czas poświęcony na jej omawianie nie jest wystarczająco obszerny by w pełni zrealizować materiał, lub wpoić tyle wiedzy ile byloby mozliwe w systemie podstawówka+szkoła średnia.
3) Wszystkie inne czynniki przemawiają za 8 letnią podstawówką i 4 klasową szkołą średnią.
Proszę, by w temacie nie wypowiadali się najmlodsi uzytkownicy, to trzeba przeżyć by móc ocenić. Dla mnie gimnazjum to trzy stracone lata życia i dalbym wiele, by moc pobyć w liceum jeszcze jeden rok.[/code]