Zacznijmy od Tarji
Nie można jej odmówić talentu, chociaż nie jest moją ulubioną wokalistką... Uważałam ją za naprawdę bardzo dobrą profesjonalistkę, ale z czasem zaczęłam dostrzegać niektóre minusy jej śpiewu, chociaż za profesjonalistkę uważam ją w dalszym ciągu. To, co mi się nie podoba to np akcent :/ Chwilami drażni mnie jej czasem dziwna barwa i pewne maniery wokalu. Mimo to uważam, że jest dobra w tym co robi.
Na AFF zaprezentowała się stosunkowo dobrze (np Elvenpath i Beauty And The Beast czy Tutankhamen). Oceanborn to popis jej zdolności - wprowadziła tam wiele godnych uznania trików

i pogłębiła swój głos znacznie, praktycznie większość z utworów na tej płycie oceniam na wielki plus

Wishmaster jest ok (Two For Tragedy, Dead Boy's Poem, She is my Sin), OTHAFA też nieźle. Na CC ma moim zdaniem zmęczony, wyczerpany głos. Czasem pasuje do niektórych piosenek, ale ogólnie nie podoba mi się. Rozumiem, że to z powodu jej choroby, heh. Once to co prawda odejście od opery na rzecz innych rozwiązań, i o ile Nemo, WIHAA i potem nowe SS IMHO są beznadziejnie wykonane, to reszta Once'a zasługuje na moją pochwałę

Praktycznie każdy utwór może poza CMB i wyżej wymienionymi ukazuje coś odkrywczego. Tarja prezentuje tu wiele wspaniałych pomysłów, używa różnych technik i pod tym względem podoba mi się jej robota. Szkoda tylko, że aż tak bardzo odchodzi od opery, bo przydałoby się jej trochę więcej.
Marco jest świetnym wokalistą i ma jedną z najlepszych męskich barw głosu, jakie słyszałam. W jego wokalu czuć potężną siłę, co świetnie wpasowuje się w klimat liryk, które wykonuje. Ten męski głos zdecydowanie wyszedł Nightwishowi na dobre.
Tony Kakko ma również cenioną przeze mnie barwę głosu, która dobrze (chociaż nie jakoś wspaniale) zaprezentowała się na nowszej wersji AR.
Tuo... To źle, że zaśpiewał publicznie, aczkolwiek ma czysty głos. Niestety, to nie wszystko, co potrzebne do dobrego zaprezentowania się. Wypadł po prostu bardzo słabo, a The Carpenter, zwłaszcza w refrenie, to po prostu jego porażka. Totalna porażka...
To by było póki co na tyle