Ma
beatag60 napisał(a):
Mimo tego, że można znalezć podobne brzmieniowo zespoły na jego charaktyrystykę i wyjątkowość wielki wpływ mają nietuzinkowe i zagadkowe teksty piosenek
Mam całkowicie podobne odczucia co Ty:) Nigdy też nie zagłębiałem się bardziej w teksty Tuomasa, bo bałem się że stracą dla mnie swoją aurę tajemniczości i niezwykłości i także dlatego, że są trochę zakręcone. Pan Holopainen ma bogatą wyobraźnię i te teksty od początku do końca są jego. Ten fenomen polega też właśnie na tym, że śpiewając o syrenach, oceanie, wodzie, baśniowych stworach, gwiazdach, niebie, kosmosie, słońcu, księżycu, itp. odnieśli znaczący sukces. Tematyka fantasy i świata astralnego, jeżeli chodzi o teksty w połączeniu z wyraźnymi dźwiękami klawiszy, ostrymi gitarowymi riffami i operowym, kobiecym śpiewem to jest właśnie ten fenomen.
Teraz co najmniej jeden element tego fenomenu zniknął na dobre
Ten fenomen dla mnie został też zdefiniowany "starym Nigtwishem" - pierwsze 3 płyty. Np. klimat Angels Fall First jest niezwykły(było jeszcze więcej gitar akustycznych, flecików, itp.). Dead Boy's Poem, Fantasmic z Wishmastera oraz numer Once Upon Troubadour z singla - dla tych kawałków( i wielu innych)
warto było poznać Nightwish