Na świecie istnieje milion róznych kapelek, odwracając Nasz wzrok w strone tych lepszych tj. Iron Maiden, Metallica, Stratovarius, Rhapsody, Epica... mogę wymieniać dalej ale to nie ma sensu ... mianowicie do czego zmierzam - w tym punkcie zadaje sobie pytanie jak to się dzieje, że Nightwish króluje i wybija się ponad wszystkie kapelki, które znamy i lubimy ? fenomen tego zespołu jest niesamowity ... wiele kapelek tworzy podobną muzykę ale NW jest inny brzmienie które tworzy jest nie do ogarnięcia ... pamiętam doskonale jak usłyszałem to po raz pierwszy, ciarki po mnie przeszły ... następnych albumów słuchałem z tak wielką uwaga, że aż musiałem odizolować się od codziennego życia na okres kilku godzin ...wszystko zaczęło się od albumu "Oceanborn" – to właśnie on podbił moje serce i podświadomość i dziś dnia takie kawałki jak "Stargazers" czy "PSTO" uważam za najwspanialsze na świecie i czuję do nich niesamowity sentyment - to brzmienie, ten styl - są niepowtarzalne, unikatowe i są składnikami owego wspomnianego fenomenu
Głos Tarji powala z nóg nawet niedoświadczonego słuchacza, geniusz kompozytorski Tomka jest dla mnie indywidualną nieosiągalną niewiadomą - gdybym spotkał tego człowieka pierwszym pytaniem, które bym zadał było by - Stary powiedz z kąd bierzesz te wszystkie pomysły, które składają się na oryginalność brzmienia charakterystycznego dla Nightwish'a ? - miliony partii instrumentalnych i wokalnych dodać trzeba, że to nie byle jakie partyjki ... Jukka króluje na perkusji i wychodzi mu to zajebiście - zadawałem kiedyś sobie pytanie co by było gdyby w NW na perkusji grał np. Jorg Michael, który również wymiata waląc w bębny - odpowiedz brzmi nie byłoby to samo !!! ... Emppu powala na kolana wspaniałymi solówkami - aż zęby język nadgryzają z wrażenia jest to cos niesamowitego ... oryginalności temu wszystkiemu dodaje głos Marco, który przeszywa słuchacza swoim okazałym demonicznym, a zarazem niesamowicie metalowym wokalem .... to wszystko składa się na fenomen ... sam osobiście jak wspomniałem znam wiele kapelek i wiele albumów przesłuchałem ale to czego dokonali już fińscy muzycy przerasta wszelakie granice rozumowania i pojmowania geniuszu w który są obdarzeni muzycy wchodzący w skład Nightwish,a ... ///
P.S
Fenomen - (gr. phainomenon obserwowany) - pojęcie filozoficzne oznaczające coś co jest obserwowalne; często przeciwstawiane nieobserwowalnej, ale dostępnej rozumowo rzeczywistości bądź istocie rzeczy lub jako "rzecz dla nas".