[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Fenomen Nightwish

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 20 sty 2025, o 22:08

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2005, o 14:17 
Oceanborn

Na świecie istnieje milion róznych kapelek, odwracając Nasz wzrok w strone tych lepszych tj. Iron Maiden, Metallica, Stratovarius, Rhapsody, Epica... mogę wymieniać dalej ale to nie ma sensu ... mianowicie do czego zmierzam - w tym punkcie zadaje sobie pytanie jak to się dzieje, że Nightwish króluje i wybija się ponad wszystkie kapelki, które znamy i lubimy ? fenomen tego zespołu jest niesamowity ... wiele kapelek tworzy podobną muzykę ale NW jest inny brzmienie które tworzy jest nie do ogarnięcia ... pamiętam doskonale jak usłyszałem to po raz pierwszy, ciarki po mnie przeszły ... następnych albumów słuchałem z tak wielką uwaga, że aż musiałem odizolować się od codziennego życia na okres kilku godzin ...wszystko zaczęło się od albumu "Oceanborn" – to właśnie on podbił moje serce i podświadomość i dziś dnia takie kawałki jak "Stargazers" czy "PSTO" uważam za najwspanialsze na świecie i czuję do nich niesamowity sentyment - to brzmienie, ten styl - są niepowtarzalne, unikatowe i są składnikami owego wspomnianego fenomenu :D Głos Tarji powala z nóg nawet niedoświadczonego słuchacza, geniusz kompozytorski Tomka jest dla mnie indywidualną nieosiągalną niewiadomą - gdybym spotkał tego człowieka pierwszym pytaniem, które bym zadał było by - Stary powiedz z kąd bierzesz te wszystkie pomysły, które składają się na oryginalność brzmienia charakterystycznego dla Nightwish'a ? - miliony partii instrumentalnych i wokalnych dodać trzeba, że to nie byle jakie partyjki ... Jukka króluje na perkusji i wychodzi mu to zajebiście - zadawałem kiedyś sobie pytanie co by było gdyby w NW na perkusji grał np. Jorg Michael, który również wymiata waląc w bębny - odpowiedz brzmi nie byłoby to samo !!! ... Emppu powala na kolana wspaniałymi solówkami - aż zęby język nadgryzają z wrażenia jest to cos niesamowitego ... oryginalności temu wszystkiemu dodaje głos Marco, który przeszywa słuchacza swoim okazałym demonicznym, a zarazem niesamowicie metalowym wokalem .... to wszystko składa się na fenomen ... sam osobiście jak wspomniałem znam wiele kapelek i wiele albumów przesłuchałem ale to czego dokonali już fińscy muzycy przerasta wszelakie granice rozumowania i pojmowania geniuszu w który są obdarzeni muzycy wchodzący w skład Nightwish,a ... ///

P.S
Fenomen - (gr. phainomenon obserwowany) - pojęcie filozoficzne oznaczające coś co jest obserwowalne; często przeciwstawiane nieobserwowalnej, ale dostępnej rozumowo rzeczywistości bądź istocie rzeczy lub jako "rzecz dla nas".

Tytuł:
PostNapisane: 10 lip 2005, o 15:57 
Once

Łojojoj nie no świetnie to wszystko opisałeś :) No zupełnie się z tobą zgadzam i sama się często zastanawiam, jak to się dzieje, że oni sa tacy fenomenalni.... Nie mam pojęcia, skąd Tuomas bierze pomysły nie tylkoi na te przecudne melodie, ale też na te głębokie i rewelacyjne teksty.... Ranyyy przeciez o nich tak można w kółko opowiadać !
Własnie sobie słucham ,,Ever dream" i w połączeniu z tym tekstem don Corleone, dosłownie dostaję ciarek...

Tytuł:
PostNapisane: 10 lip 2005, o 16:46 
Oceanborn

To samo może powiedziec fan innego zespołu..ze jest fenomenalny...dla nas NW jest dla innych niekoniecznie...

Tytuł:
PostNapisane: 10 lip 2005, o 16:55 
Once

Zgadzam sie z Vergilem, dla nas oczywiście króluje NW, ale wydając takie sądy:
Cytuj:
zadaje sobie pytanie jak to się dzieje, że Nightwish króluje i wybija się ponad wszystkie kapelki, które znamy i lubimy ? fenomen tego zespołu jest niesamowity ... wiele kapelek tworzy podobną muzykę ale NW jest inny brzmienie które tworzy jest nie do ogarnięcia ...

możemy rozpętać niepotrzebną burzę,(a tego nie chcemy :wink: )albowiem gościmy na forum zagorzałych fanów innych kapel, którzy mają zapewne takie właśnie zdanie o swoich idolach. :D Więc wyważajmy swoje sądy tak, aby nikogo nie urazić. To taka moja mała prośba. :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lip 2005, o 17:01 
From Wishes to Eternity

Mamul napisał(a):
możemy rozpętać niepotrzebną burzę,(a tego nie chcemy :wink: )albowiem gościmy na forum zagorzałych fanów innych kapel, którzy mają zapewne takie właśnie zdanie o swoich idolach. :D Więc wyważajmy swoje sądy tak, aby nikogo nie urazić. To taka moja mała prośba. :)

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej - to jest forum fanów Nightwish i miłośnicu innych zespołów powinni byc przygotowanina to że będziemy tak mówić i przymykac na to oko

Tytuł:
PostNapisane: 10 lip 2005, o 17:08 
Once

Cytuj:
to jest forum fanów Nightwish i miłośnicu innych zespołów powinni byc przygotowanina to że będziemy tak mówić i przymykac na to oko

Masz rację Percy, przyznam się, że ten argument nie przyszedł mi do głowy :? To faktycznie jest forum o Nightwish'u i możemy wychwalać swój kochany zespół ile tylko zechcemy. :lol: A fani innych zespołów mogą to robić w topicu o innych kapelach. :D

Tytuł:
PostNapisane: 11 lip 2005, o 10:26 
Oceanborn

Cytuj:
To samo może powiedziec fan innego zespołu..ze jest fenomenalny...dla nas NW jest dla innych niekoniecznie...

Vergil - jst wiele fenomenalnych kapelek ... a tak nawiasem mówiąć to z jakiego powodu znalazłeś się na tym forum ??? - czyżby Twoja miłość i pasja do Nightwish'a powoli wygasała ??? Jasną sprawą jest, że np. fan Iron Maiden bedzie wychwalał swój najukochańszy zespół...

P.S
Byłem zapatrzony w wiele kapelek metalowych - ale to co zrobił ze mną Nightwish przerosło wszelakie granice ... :D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2005, o 16:31 
Oceanborn

No też prawda, NW wybija się ponad wiele innych kapel. Również zgadzam się z podejście, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Chociaż ja np. jestem też fanką Rhapsody i Nightwish nie jest dla mnie lepsze niż Rhapsody, jest równie dobre, choć przyznam się, że w "swojej kategorii" jest najlepsze. Co to znaczy? Ano, nie można porównywać dwóch różnych kapel jeśli ich styl choć trochę się różni. Tak samo jak nie możńa powiedzieć, czy np. lepsza jest jakaś kapela popowa, czy metalowa. Dla mnie bardzo dobry jest zespół The Corrs i również go bardzo cenię, ale nie ma sensu go porównywać z jakąś kapelą z innego stylu i innej bajki.
A NW jest świetne i dla mnie zawsze będzie.
Fenomen owszem jest niezwykły.
PeeS. Dla mnie każda osoba, która potrafi skomponować ŚWIETNĄ muzykę jest geniuszem.

Of calling

Tytuł:
PostNapisane: 14 lip 2005, o 22:13 
Wishmaster

Hm. Myślę, że masz tu na myśli dany styl muzyczny. Faktycznie Nw, grają najlepiej "to co grają", że się wyraże:) Chociaż, nie będę ukrywać, że to samo mogłabym powiedzieć o R+. :P Tylko, że ich nikt nie naśladuje:P Nie licząc Oomph!, ale im się to w ogóle nie udaje.
Yyee bzdecę:)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lip 2005, o 08:18 
Angels Fall First

The Corrs? :wink: Go on ,Go on , live me Breathless :twisted: , super utwór! :) ... Książe wyniosłeś juz NW na piedestał więc ja powiem tylko że sie zgadzam :D a dla mnie jeszcze fenomen finów kryje sie w zdaniu które ostatnio wyczytalem gdzieś w internecie (szkoda ze sam na to nie wpadłem :( ) mianowicie takim: "Pozorna prostota i tandeta po dokładniejszym przesłuchaniu urasta do miana geniuszu" - moim zdaniem świetnie ujeta myśl.
A pozatym to chyba nie chodzi tutaj o fenomen Nightwisha lecz o fenomen Once'a bo nie ukrywajmy sie wielkie bum wokół NW zrobiło się dopiero teraz . TO nie urzekająco piekny i podniosły melodic metal zawarty na Wishmasterze czy też CC sprawił ze wszyscy interesują sie NW ale dopiero Once ... a to chyba wskazówka dla zespołu w która strone maja podążać na przyszłość .

Tytuł:
PostNapisane: 15 lip 2005, o 10:55 
Oceanborn

The Corrs jest boskie! ;) All be at your side, there's no need to worry ;)
Hm... a co do tego, żę to fenomen Once... ja się nie zgadzam. Ja tam kocham NW, a Once'a nawet nie znam.... :/ (Ale to się zmieni w niedlugim czasie!) Znam kilka pojedyńczych utworów (dzięki Maćkowi, któremu jestem bardzo wdzięczna :) ) i tyle. I i tak NW jest dla mnie świetne ;)

Of calling

Tytuł:
PostNapisane: 15 lip 2005, o 14:27 
Once

Według mnie to jest tak, że na Once jest muzyka niesamowicie dojrzała, skomplikowana... Jest w tym wypadku naprawdę fenomenalna (jak dla mnie prawie wszystkie ich plytki sa fenomenalne, ale tak obiektywnie mówiąc...).

Tytuł:
PostNapisane: 15 lip 2005, o 17:23 
Oceanborn

Hmmm.... dzięki Asi wreszcie mam wszystkie kawałki NW, to mogę sobie Once'a przesłuchać. owszem jak narazie wszystkie płyty są bardzo dobre ;) A ja zostaję, przy fenomenie zespołu, nie pojedyńczego albumu ;) 8)

Of calling

Tytuł:
PostNapisane: 15 lip 2005, o 20:34 
Oceanborn

Vergil napisał(a):

o wlasnie, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenie ...

nw jest kapela na pewno niepowtarzalna ....dla mnie w swojej kategorii najlepsza, czy dla innych tez to juz moja sprawa :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2005, o 14:20 
Over the hills and far away

Dla mnie fenomen NW tkwi w tym, że mieli świetny pomysł na własny, niepowtarzalny styl. Stworzyli coś swojego i konsekwentnie przy tym trwają, a Once potwierdził jeszcze, że robią się coraz lepsi i wciąż idą do przodu, nie stoją w miejscu. A to świetnie rokuje na przyszłość ;)

Strefa czasowa: UTC + 1