[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Porównania Tarji i Anette

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 25 sty 2025, o 13:58

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 gru 2007, o 12:10 
Century Child

Na YouTube zaczęły się pojawiać "filmiki" łączące śpiew Tarji i Anette. Słuchając ich stwierdzam, ze Anette tak źle nie wychodzi wykonywanie tych utworów na żywo. A Sleeping Sun...chyba nawet wersja Anetki mi się bardziej podobała. A oto kilka z tych filmików, które udało mi się znaleźć:

http://pl.youtube.com/watch?v=jZgHo6jlN ... re=related
http://pl.youtube.com/watch?v=2SnhYGCUU ... re=related
http://pl.youtube.com/watch?v=8NZKOw1KP ... re=related
http://pl.youtube.com/watch?v=Yok7ecgXfQA
http://pl.youtube.com/watch?v=jvx66tLBB ... re=related
http://pl.youtube.com/watch?v=sKQ2aaJaN ... re=related

Ja znalazłam tyle. Jeśli Wy znajdziecie jeszcze jakieś piszcie.
I co myślicie o tych porównaniach?

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 12:53 
Imaginaerum

Ogólnie nie mam zastrzezen co do StD, a reszta to spiew Tarji i darcie sie Anette. To sa dwa totalnie inne głosy i nie nalezy ich porownywac w ten sposób...no ale właśnie musimy sie pogodzić, że Anette bedzie wykonywac te utwory co przynajmniej mi nie przychodzi latwo.

PostNapisane: 16 gru 2007, o 14:47 
Oceanborn

Pamięta mnie ktoś jeszcze,. dłuuugo mnie nie było:) Ale na temat. Sleeping Sun Anette naprawde jest lepsze. Ale nd Ever Dream, na który dałaś linka nie scierpiałam. Niezła w sumie jest, bardzo w nią wierzyłam... Ale się nie czaruję... Zespół, który kochałam, już dawno skonał. A Anette bynajmniej nic nie ma do tego.

nie istnieją.
Skąd więc było to piórko we włosach?

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 15:00 
Wishmaster

Takie porównywania są bez sensu. Ja mogę stwierdzić, że Tarja jest lepsza, a ktoś inny, że Anette jest lepsza. I co? I nic, rozmowa się kończy. Bo jak porównać dwa całkowicie inne głosy? Nijak.

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 15:16 
Century Child

Dokładnie tak Achti. Takie filmy tylko utwierdzą fanów Anette, że to ona jest lepsza, a fanów Tarji, że Tarja (z wyjątkiem mnie - mnie nikt nie musi w tym utwierdzać :wink: ). Inną sprawą jest, że Tarja zaśpiewa wszystko to co Anette, a odwrotnie nie za bardzo... Tym bardziej więc porównania nie mają sensu.
@Izuś. Chyba nikomu ze starych fanów NW to nie przychodzi łatwo. (A mi nawet tak ciężko, że w ogóle już nie słucham starych kawałków w wykonaniu Anette). Ale jeśli ktoś lubi to ok...

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 15:44 
Once

Achti napisał(a):
Takie porównywania są bez sensu. Ja mogę stwierdzić, że Tarja jest lepsza, a ktoś inny, że Anette jest lepsza. I co? I nic, rozmowa się kończy. Bo jak porównać dwa całkowicie inne głosy? Nijak.

dokładnie. Niecierpie takich porównań. Na cholere to?

Cytuj:
Ogólnie nie mam zastrzezen co do StD, a reszta to spiew Tarji i darcie sie Anette.

Taaaak darcie się :)

Cytuj:
@Izuś. Chyba nikomu ze starych fanów NW to nie przychodzi łatwo. (A mi nawet tak ciężko, że w ogóle już nie słucham starych kawałków w wykonaniu Anette). Ale jeśli ktoś lubi to ok...

EDIT:

jestem okropna. Z ciekawości włączyłam to SS... powiem jedno, aaaaaaa eeeee yyyyy jeśli kiedy kolwiek mówiłam, że Tarja źle to zaśpiewała, to możecie mnie powiesić. Anette, śpiewa po swojemu, dobrze, nie naśladuje Tarji, ale za to tak... popowo... nie chodzi juz nawet o sam głos, ale sty, nie wiem jak to ująć no....

Też tak mam. Przy SOW dostaje piany a na ED mam ochotę kogoś zabić :) Ale, wiadomo, jeśli się to komuś podoba to spoko, nie krytykuje ;)

Ostatnio edytowano 16 gru 2007, o 15:47 przez Sushi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 18:06 
Dark Passion Play

Nawet nie czytałem postów powyżej, ale po tym co niesie temat jestem za tym żeby zamknąć ten temat bo to zupełnie dwa różne style śpiewania. Mam nadzieję że ktoś mnie poprze :)

Mówiłem im dlaczego nie podpalić meczetu, narodowe kościoły tych islamskich i hinduskich idiotów, czemu nie zamiast podpalać i niszczyć stare norweskie rękodzieło. Mogli zamiast tego wybrać meczety, z ludźmi w środku!.

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 19:33 
Imaginaerum

Herod ja cie popre, bo ta sprawa niejednokrotnie była poruszana w innych tematach i zawsze kończyło się na tym, że nie da się tego porównac.
Chcąc nie chcąc NW zawsze będe cenic, tak jak cenie od 3 lat. Chcąc nie chcąc pozostało nam okolo 70 utworów nagranych z Tarja i 13 z Anette.

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 20:14 
Wishmaster

Inglor napisał(a):
Inną sprawą jest, że Tarja zaśpiewa wszystko to co Anette, a odwrotnie nie za bardzo... Tym bardziej więc porównania nie mają sensu.

Porównania nie mają sensu, tu się zgodzę, ale jesteś pewien, że Tarja zaśpiewałaby wszystko to co Anette i to by równie dobrze brzmiało?

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 20:34 
Oceanborn

Cytuj:
Inną sprawą jest, że Tarja zaśpiewa wszystko to co Anette, a odwrotnie nie za bardzo... Tym bardziej więc porównania nie mają sensu.

Ograniczę się tylko do lakonicznego stwierdzenia, że się mylisz. Za przykład podam, co by długo nie szukać, chociażby "Sleeping sun", które w wykonaniu Tarji IMO wręcz nie nadaje się do słuchania, a jeżeli chodzi o interpretację Anette jest zupełnie odwrotnie, wręcz gotów jestem powiedzieć, że jej głos czyni piosenkę w pewnym sensie magiczną, wypada to po prostu nieziemsko :P Jeszcze, żeby podeprzeć swoją niezgodność z Twoją opinią, rzucę kilkoma piosenkami z "Dark Passion Play", z którymi moim skromnym zdaniem nie uporałaby się, albo uczyniałaby to z bardzo marnym skutkiem ("Amaranth", "Eva". "Whoever brings the night", "For the heart I once had", czy "Meadows of heaven") Nie chcę jednak z nikim polemizować, a jedynie wygłaszam swą, dość skrajną jak sądzę, opinię. Wy, jako fani, czy wręcz fanatycy, "starego" Nightwisha macie zupełnie inne spojrzenie na tę kwestię. Ja kimś takim nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę. Można rzecz, że jestem fanatykiem Anette, co jest o tyle dziwne, że zupełnie nie trawię śpiewających kobiet, a już tym bardziej w szeroko pojętym metalu. Dobra, trochę odbiegłem od tematu, więc czas to kończyć :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 20:40 
Century Child

Dzięki Tormentor, jestem zupełnie tego samego zdania co Ty, a sama bym tego lepiej nie ujęła. Oprócz fanatyka Anette, bo znowu jej fanatyczką nie jestem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 20:43 
Once

Tormentor napisał(a):
Cytuj:

Ograniczę się tylko do lakonicznego stwierdzenia, że się mylisz.

eee wybaczcie czegoś tu nie rozumiem. dlaczego kolega ma się MYLIĆ?? :shock: Przecież do cholery to jego zdanie. Nie może się na pewno mylić albo na pewno mieć racji, tak samo jak Ty. Może się czepiam, ale mnie to trochę zirytowało ;)

Cytuj:
Wy, jako fani, czy wręcz fanatycy, "starego" Nightwisha macie zupełnie inne spojrzenie na tę kwestię.

Ty chyba jeszcze fanatyków nie widziałeś :lol:
Zresztą zobaczyłam, że na tym forum przeważają osoby, które chyba starają się być obiektywne ;) Fanatyków nie widziałam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 20:47 
Century Child

Sushi napisał(a):
Tormentor napisał(a):
Cytuj:

eee wybaczcie czegoś tu nie rozumiem. dlaczego kolega ma się MYLIĆ?? :shock: Przecież do cholery to jego zdanie. Nie może się na pewno mylić albo na pewno mieć racji, tak samo jak Ty. Może się czepiam, ale mnie to trochę zirytowało ;)

Chyba jednak MOŻE się mylić. Nie ma szans, żeby Tarja zaśpiewała wszystko to co Anette i w drugą stronę. To jest jasne i oczywiste

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 22:22 
Century Child

Nie ma co się rozwodzić nad moim stwierdzeniem. Faktycznie powinienem dodać w zdaniu "dla mnie". Dla mnie Tarja zaśpiewa wszystko to co Anette, a nawet lepiej, a odwrotnie nie za bardzo. Bo ja kocham głos Tarji (nie "lubię", tylko właśnie kocham :) ), a nie trawię nosowego śpiewania Anette i barwy jej głosu. I nie będę tym bardziej porównywał dość przecietnych moim zdaniem utworow z DPP, z genialnymi, lub conajmniej dobrymi z wcześniejszych albumów NW. Ponieważ moja opinia jest czysto subiektywna, więc jako taka nie podlega dla mnie dyskusji. (Ja w ogóle nie staram się oceniać muzyki czy jakiejkolwiek sztuki obiektywnie, tylko subiektywnie poprzez wrażenia jakie na mnie wywiera, no może czasem robie wyjątek). Dlatego też szanuję zdanie innych np. Tormentora (bo ma takie samo prawo po swojemu oceniać jak ja) co do DPP, czy głosu Tarji choć się zupełnie z nim nie zgadzam. Ot i wszystko :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 gru 2007, o 22:45 
Endless Forms Most Beautiful

Nemona napisał(a):
Sushi napisał(a):
Tormentor napisał(a):
Cytuj:

Chyba jednak MOŻE się mylić. Nie ma szans, żeby Tarja zaśpiewała wszystko to co Anette i w drugą stronę. To jest jasne i oczywiste

Masz oczywiście rację. Wiadomo, że Tarja ma większą skalę i większe umiejętności od Anette. To nie ulega wątpliwości, toteż przy operowych utworach Tarja, patrząc obiektywnie, wypadnie zawsze lepiej.
Ale w "normalnych" kawałkach, napisanych w niższych tonacjach może być różnie. Niewykluczone, że Tarja zaśpiewałaby gorzej "Saharę", czy "WBTN". Owszem, nie będzie miała problemów, technicznie się wyrobi jak najbardziej, ale jakość wykonania byłaby niewiadoma.

Strefa czasowa: UTC + 1