[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Fani grają Nightwish

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 23 wrz 2023, o 02:56

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 wrz 2007, o 14:55 
Over the hills and far away

Myślę, że sporo się nazbierało tych wykonawców, a niektórzy grają wprost doskonale. Według mnie zwycięzcą jest pianista z Francji. Nie bede się rozpisywał, posłuchajcie

pierwszy utwór

drugi utwór

trzeci utwór

czwarty utwór

Pianista ma login BahamutZero62. Warto.

Smacznego zyczę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, o 15:13 
Byt Transcendentny

Chciałoby się tak umieć, tzn. mam na myśli granie całych utworów w aranżacji tylko na pianino ;) Bardzo mi się podoba!

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, o 17:24 

Jeśli ktoś najdzie coś lepszego, lub zbliżonego poziomem do tego pianisty, niech zamieści na forum :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 09:06 
Endless Forms Most Beautiful

Pierwszy utwór jest grany za szybko, tak na zasadzie "popatrzcie jak umiem zapieprzać na klawiszach". Sporo klimatu się przez to traci.
"Dwójka" też za szybko, ale zagrana oczywiście bezbłędnie. Trzeci utwór bardzo ładnie, z wyczuciem. "Kuolema Tekee Taiteilijan" mi się najbardziej podoba - najwięcej klimatu, najmniej popisówy.

Pod względem stopnia trudności nic nadzwyczajnego. Jak czytam niektóre komentarze pod tymi filmikami to zdaję mi się, że ludzie pierwszy raz widzieli jak ktoś gra na pianinie. :lol:
Mamy tu proste podkłady grane lewą ręką, które się rzadko zmieniają. Prawa ręka też się zbytnio nie musi napracować. Podsumowując: po 4 latach nauki gdy na fortepianie/pianinie każdy średnio uzdolniony muzyk nauczy się tak grać.
Największy problem będzie jednak ze znalezieniem dobrego zapisu nutowego na pianino... Songbooki Nightwisha są drogie, a transkrypcje w internecie często niedokładne. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 14:37 
Dark Passion Play

Nie gram na żadnych instrumentach klawiszowych, ale czy naprawde to jest ażtak trudne że trzeba gra ok 4 lat? ja myslę że po 1,5 roku góra 2 mozna to grac bez żadnych problemów :|

Mówiłem im dlaczego nie podpalić meczetu, narodowe kościoły tych islamskich i hinduskich idiotów, czemu nie zamiast podpalać i niszczyć stare norweskie rękodzieło. Mogli zamiast tego wybrać meczety, z ludźmi w środku!.

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 15:06 
Once

Herod napisał(a):
Nie gram na żadnych instrumentach klawiszowych, ale czy naprawde to jest ażtak trudne że trzeba gra ok 4 lat? ja myslę że po 1,5 roku góra 2 mozna to grac bez żadnych problemów :|

Oooooo byś się zdziwił. Gram na klawiszach od 12-tu lat i powiem Ci, że prosto nie było. Kiedy uczysz siegrać na klawiszach musisz rozwiązać wiele problemów takich jak: odpowiednie ułożenie palców (przez pierwsze 6 lat miałem problemy z odstającymi kciukami. Dopiero później kiedy przeszdełdm na "samouctwo" jakoś to samo sie zgubiło). Do tego granie na klawiaturze dynamicznej (siła dźwięku zależy od siły uderzenia w klawisze - w pianinie/fortepianie - standard - tego nie da się wyłączyć) - myslę, że to najtrudniejszy element (do tej pory mam problemy). Początkujący pianiści mają problemy z graniem innych melodii inną ręką. Kiedy już to zwalczą, zaczynają się problemy jak np. lewą ręką grać legato (przeciągając dźwięki) a prawą staccato (szybko je ucinając) lub na odwrót w tym samym czasie. Dużą szybkość gry można zdobyć dopiero po nauczeniu się odpowiednego "luźnego" trzymania rąk na klawiaturze. Teraz zasadnicze pytanie - jak to wszystko połączyć w jedno - grać dobrze, szybko, pewnie z odpowiednią dynamiką i techniką i harmonią. W skrócie - ciężka robota. Nieznoszę wręcz, gdy jakis cwaniak, który uczy się 2 lata grać na gitarze, wyskakuje na mnie, że każdy głupi potrafiłby grać na klawiszach. Ja na to "tak, tylko podejdź kiedyś do klawiszy i zagraj głupie "wlazł kotek na płotek" (dla chętnych którzy chcą to sprawdzić - w najprostszej tonacji c-dur zaczyna się od dźwięku G - to jest pierwszy od lewej biały klawisz między trzema czarnymi). Oczywiście nikt mi nie zwróci tego, ze w wakację ćwiczę 6 - 8 godzin dziennie, często mam skurcze z przemęczenia i ręce mi do dupy czasami od tego włażą.

A swoją drogą wydaje mi się, że Aney też będzie wiedziała coś na ten temat xD

Ja np. od roku sam uczę się grać na gitarze i praktycznie nie mam problemów z graniem solówek, trochę gorzej natomiast z chwytami, bo moje wątłe keyboardowe palce nie umieją objąc chwytów barowych. Teraz porównując - gitara wydaje mi się wiele prostsza do nauki.

Ostatnio edytowano 17 wrz 2007, o 15:33 przez Obywatel_LutZek, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 17:39 

Cytuj:
Nieznoszę wręcz, gdy jakis cwaniak, który uczy się 2 lata grać na gitarze, wyskakuje na mnie, że każdy głupi potrafiłby grać na klawiszach.
A swoją drogą wydaje mi się, że Aney też będzie wiedziała coś na ten temat xD

:D Na klawiszach gram już dobre kilka lat (niestety obecnie nie gram tyle co LutZek :O Prawdziwy szacunek...). W szkole muzycznej jako przedmiot główny wybrałam gitarę klasyczną, która oczywiście jest trudniejsza od elektryka ze względu na technikę, która jest tam absolutną podstawą :\ I technika ta jest co prawda... no, nie chcę porównywać, ale moim zdaniem w obu instrumentach trzeba się pod tym względem czasem namęczyć :P Jednak wydaje mi się, że granie na elektryku jest dużo łatwiejsze jeśli o technikę chodzi - mówię tu jednak tylko o samym ułożeniu rąk i tym podobnych konwenansach, bo o reszcie nie wiem, więc sie nie wypowiadam ;) Ale jak czasem widzę jak 'elektryczni' lawirują kciukami obejmując całą ręką gryf gitary to lol :D Dla kogoś komu przez kilka lat wbijali do głowy kolejne punkty na temat samego lewego kciuka to trochę rażące :D

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 18:53 
Century Child

Też nie gram na klawiszach, chociaż mam w planach się kiedyś na głupie pianino zapisać. Czy plany wyjdą nie wiem, ale odnośnie piosenek to imo nie porażają. Nie wiem czy trzeba się przy czymś takim napracować czy może nie, ale dużo bardziej mi się podobają klawiszowe wersje Toola.
http://www.youtube.com/watch?v=eMefcb7cyJo
http://www.youtube.com/watch?v=Z746WeIN9oA
http://www.youtube.com/watch?v=Tqd223NBY4s (Lateralus szczególnie)

A co do:
Cytuj:
Teraz zasadnicze pytanie - jak to wszystko połączyć w jedno - grać dobrze, szybko, pewnie z odpowiednią dynamiką i techniką i harmonią. W skrócie - ciężka robota.

To zgadzam się i podziwiam. Porównać to można z jednoczesnym graniem sobie na gitarze podkładu i śpiewaniem, bo wiadomo, trzeba się skupić na głosie, żeby jakośtam kwiczeć no i nie zjeżdżać z melodii. A najlepsze jest to, że są ludzie którzy jednocześnie grają na klawiszach i śpiewają. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 19:37 
Byt Transcendentny

Skomplikowaniem nie porażają, to fakt, ale aranżacje trzeba sobie już przygotować samemu a to żmudna i długa robota ;) Dostępne w necie nutki są w 90% beznadziejne [dla klawiszy]. Znalezienie porządnych nut dla całych utworów na fortepian [mam oczywiście na myśli te parę zespołów których słucham] niemal graniczy z cudem [jedyne świetne nuty które znalazłem były do Eccentric'a... z oficjalnej strony AF :P] a co dopiero takich aranżacji... Dlatego podziwiam kolesia, że mu się tak chce a i świetnie mu to wychodzi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 20:12 

Ja aktualnie ćwiczę sobie Nothing Else Matters na jedną gitarę: dość trudno jest to zagrać. Bo cała piosenka składa się i z nut, które są grane na gitarze i śpiewane przez Jamesa. Efekt jest zabójczy

Polecam wam: najlepiej jest się tego nauczyć poprzez Guitar Pro ;)

PS AJVENHOŁ :) skąd u Ciebie taka czujność???? Mnie do głowy by nie przyszło, że ten pianista zagrał za szybko.

Bo bym zapomniał. Crimson Tide and Deep Blue Sea : jak sam autor filmu mówi, z kilkoma błędami, ale naprawdę dobrze

Crimson Tide And Deep Blue Sea

Ostatnio edytowano 17 wrz 2007, o 20:22 przez HietalaFan, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 09:16 
Endless Forms Most Beautiful

HietalaFan napisał(a):
PS AJVENHOŁ :) skąd u Ciebie taka czujność???? Mnie do głowy by nie przyszło, że ten pianista zagrał za szybko.

Może dlatego, że kilkanaście lat gram? A poza tym lubię zwracać uwagę na różne detale.

Nothing Else Matters (szczególnie jeśli gramy to na początek nauki) jest faktycznie ciężki do zagrania...

Crimson Tide and Deep Blue Sea potem posłucham, teraz jadę na zakupy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 14:43 
Once

Ja gram 6 lat na pianinie i powiem, że wcale tak łatwo nie jest zagrać tak dobrze :) Ciągle mam problemy z tym :P Brak mi tego fachu kompozytora :P Polegam bardziej na nutach :-) Uznanie dla wykonania Kuolemy. Amaranth wydaje się trochę dziwny.

Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2007, o 23:49 
Dark Passion Play

Wohoo!! Naprawdę fajnie się słucha! Gościa dają radę...
ja tylko bębny :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, o 23:31 

I mój ulubieniec znów się ukazał. Byłem jednym z tych, którzy prosili go o własną aranżację Meadows of Heaven....proszę http://www.youtube.com/watch?v=u20j-a-9 ... re=related

a Sahara już troszkę nudzi http://www.youtube.com/watch?v=qMn-jFIJVtQ

Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, o 10:36 
Byt Transcendentny

A mi sie Sahara bardzo podoba...pewnie przez wielką sympatię, jaka darze ten utwór.

Strefa czasowa: UTC + 1