[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Harry Potter na ekranie

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 18 lut 2025, o 21:15

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, o 20:01 
Over the hills and far away

Znalazłem zwiastun filmu Harry Potter i Czara Ognia i przyznam, że mnie zaciekawił :> Zwiastun jest po angielsku, ale tekstu tam za wiele nie ma i w ogóle, ale te sceny :P Jedna prawie jak z Kopciuszka :P Bal Bożonarodzeniowy... Pięknie to wygląda, sala z lodu... No i mistrzostwa świata, ciekawie pokazane... przyznam, czekam na ten film chociaż Więzienia jeszce nie obejrzałem :P

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2005, o 18:11 
Użyszkodnik

ja obejrzałam w całości tylko pierwszą część, resztę po kawałeczku gdzieś tam na kompie. zupełnie inaczej to sobie wyobrażałam... za to książki pożarłam, nie wiem co w nich takiego jest ale mimo wszelakich złych mocy występujących w serii, jest ona na swój sposób ciepła...

Tytuł:
PostNapisane: 9 lis 2005, o 10:42 
Once

W niedzielę odbyła się w Londynie premiera kolejnej części przygód Harrego Pottera, czyli "Harry Potter i Czara Ognia". Film ma nawet dobre recenzje i jednocześnie jest uznany za najbardziej mroczny z dotychczas nakręconych cześci. W Polsce będziemy go mogli obejrzeć 25 listopada. Ciekawe, czy nasze spostrzeżenia odnośnie filmu, pokryją się z opiniami, jakie wyrazili Anglicy? Mam nadzieję, że jeśli ktoś z nas obejrzy film, podzieli się swoimi spostrzeżeniami i uwagami. Ja obejrzałam wszystkie poprzednie części i nie ukrywam, że chętnie zapoznałabym się i z tą, ale do kina raczej się nie wybiorę. :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lis 2005, o 11:34 
Oceanborn

film pewnie będzie dubbingowany... znowu. a tego nie znoszę, zwłaszcza że dubbing w "Harrych" jest wręcz koszmarny. nawet siłą mnie do kina nie wyciągną. :(
dlaczego nie może być tak jak z Gwiezdnymi Wojnami - że do kin wchodzi jednocześnie wersja polska i oryginalna z napisami? :cry:

that tomorrow bears insanity

Tytuł:
PostNapisane: 9 lis 2005, o 14:12 
Once

chyba się zabiore za pierwszą część HP... Może się przekonam do tego :P

Tytuł:
PostNapisane: 10 lis 2005, o 09:31 

Oooo tak, dubbingi są beznadziejne... Dlatego ja sobie zawsze łatwie na kompa z napisami :P Tylko przy Więzieniu druga płyta nie odpaliła i obejrzałem połowę :P pierwszą :P Mówią, że mroczna, poczekajcie na Zakon ;> albo Księcia :>

Tytuł:
PostNapisane: 10 lis 2005, o 12:56 
Once

Cytuj:
Oooo tak, dubbingi są beznadziejne

Owszem, masz rację Orfeuszu. :) Ale musimy pamiętać, że są to w końcu filmy kierowane do dzieci (nie urażając nikogo ;) ). A wszyscy wiemy, jako to często jest z płynnym czytaniem u sporej części młodych kinomanów. ;) Podejrzewam więc, że tylko dlatego są robione te dubbingi, a że niekiedy, a właściwie często są do bani, to już inna sprawa. :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 lis 2005, o 18:21 

No temacik tam gdzie powinien być :D Tak się mówi, że dla dzieci, ale pełno dorosłych przychodzi :P Jak z każdą "bajką dla dzieci" :P A jutro jest w TV Harry Potter i Komnata Tajemnic. Oglądałem to ze 3 razy w kinie, tysiące na komputerze bez dubbingu (brat robił nieprzyzwoite przeróbki w tekście, ciekawie to wyglądało jak Harry zaczął wyzywać swoją sowę od ******, a wójek Vernon myślał tylko o jednym :>) Kto am zamiar jutro oglądać, bo ja tak!!! Ten film ma coś w sobie co przyciąga :D

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2005, o 19:16 
Oceanborn

Ja bym zerknął na ten obraz z przyjemnością - ale nie mam takiej możliwości bo moja niepohamowana kobieta znów wprowadza ulepszenia w domu i niestety jedyną multimedialną rzeczą jaką mam do dyspozycji jest komputer...

Tytuł:
PostNapisane: 3 gru 2005, o 22:08 
Highest Hopes

Nikt nie widział? Więc o to nadciągam :P Właśnie dotachałam się z Poznania do domu :] 5 godzin temu skończyła się projekcja więc na gorąco mogę wam opowiedzieć co nie co ...
Od razu mówię, że nie pamiętam juz co było w książce, wiec sobie ją na nowo przeczytam. ZA dużo wam więc nie porównam, ale tyle co kumpele pamiętały, to wam powiem :P
Otóż być może jest najmroczniejszy, III części nie widziałam, ale jak tak mówią, to mają rację. Voldemort wygląda obleśnie, scena odrodzenia przypomina tego stwora z flmu "Obcy", w sensie Voldemort go przypomina, ale potem zamienia się w człowieka bez nosa:P Moim zdaniem zabardzo go upodobnili do człowieka, pomijając motyw keidy był opadnięty z sił i wygladał jak jakiś zmutowany, wyschnięty "niemowlak".
Cholernie podobała mi sie scena z śmierciożercami. Świetnie wyglądali na cmentarzu, atmosfera i wogóle. Tutaj o dekoracji powiem. Genialny pomnik anioła śmierci, bo tak to chyba można nazwać, który wielokrotnie pojawia się w snach Harrego, klimatyczne to takie było :P
Ogólnie poobcinali za dużo jak dla mnie, chociaż 2,5 h to i tak dużo :P
Sceny ze stadionu z Światowego Turnieju tego Q... coś tam są maxymalne, robi to wrażenie! Co do Turnieju Trójmagicznego, naprawdę spodziewałam się czegoś więcej, pamiętam, że jak czytałam książke to strasznie mnie to wkręciło, a na filmie nie było dużo takich fajnych momentów np. więcej się spodziewałam o akcji w labiryncie, a wszytstko na filmie było cholernie skąpe. To samo na cmentarzu, gdzie nic poza odrodzeniem Voldemorta i potem pojedynkiem Harrego z nim ciekawego nie było. Troszkę inaczej sobie to wyobrażałam, bardziej spektakularnie! Biedne to dla mnie troszkę było, ale to tylko moja opinia. Moment kiedy okazuje się, że Cedrik nie żyje i jego ojciec tak strasznie lamentuje wycisnął ze mnie łzy. Były też chwile, w których można było sikać ze śmiechu :lol:
Ogółem spodziewałam sie czegoś więcej, ale i tak bardzo mi się podobało. Nie da się tak opowiedzieć, trzeba zobaczyć!
Był to film z napisami, chociaż w sumie i tak ich nie używałam. Śmiesznie brzmią imiona bohaterów po ingliszowsku, mam tu na myśli np. Hermione.
Niby nic strasznego, ale dla takich dzieciaków po 10-12 lat, to tak niezbyt momentami to było. A co będzie w następnej części!

Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2005, o 11:54 
Angels Fall First

Ja tez wczoraj ogladalam film Harry Potter and the Goblet of Fire. Generalnie zgadzam sie z Medea.
Wiele postaci wyobrazalam sobie innaczej; na przyklad Voldemort i Mad Eye Moody. Voldemort przypominal mi Michael Jackson'a z tym wycietym nosem. W krziazce jest bardziej strasznie opisany. W kazdym razie wyobrazalam go sobie straszniej. Tak samo bylo z Mad Eye Moody. Najlepiej gra role Snape, choc w filmie uwazam, ze za malo wystepowal, podczas gdy to jest jedna z najwazniejszych postaci...

Co do sceny w Labirycie. Tez sie spodziealam wiecej, choc podobalo mi sie atmosfera. O ile sobie przypominam to w ksiazce mistrze musieli walczyc z jakimis potforami. Na filmie wydawalo sie jakby bylo pusto, z wyjatkiem ze krzaki probowaly zmiarzdzyc przechodzacych.

Najbardziej zawiodl mnie poczatek filmu. Wedlug mnie za szybko i chaotycznie jest opisane co sie stalo na meczu Quidditch, podczas gdy poczatek jest wazny...

Podobal mi sie humor; najbardziej ta scena ze duch Moaning Myrtle podrywala Harry'ego. No i oczywiscie Anglicy lubia sie nabijac z Francuzow; buziaczki na kazda okazje wygladalo czasami idiotyczne :P

A tak sumujac to film mi sie podobal choc wiele scen wyobrazalam sobie innaczej. No ale coz, kazda osoba, ktora czytala ksiazke, ma swoja interpretacje. Trudno sie spodziewac, ze kazdy by sobie wyobrazal wszystko identycznie. Bylo by to nudne! Takze, fajnie jest tez patrzec na interpretacje rezysera... :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2005, o 13:45 

Ja jeszcze nie oglądałem, ale się wypowiem też na podstawie owego zwiastunu i artykułów, które czytałem. Podobno połowę najważniejszych wątków powycinali :/ Szalonookiego też sobie inaczej wyobrażałem :/ W filmie jego magiczne oko to takie płaskie szkło, w którym lata to magiczne... Ja wyobrażałem sobie, że będzie normalne okrągłe... Za to Madame Maxime jest super :D Idealnie pasuje do roli pół olbrzymki :D Snape najważniejszy?? Nie powiedziałbym jeśli idzie o Czarę Ognia, za to Książe Półkrwi... Ale nie wybiegajmy za daleko :D A Voldemort w książce też nie miał nosa tylko dwie szparki :p Dobrze Ci się przypomina Mielancholico :D Musieli walczyć między innymi ze Sklątkami Tylnowybuchowymi, Sfinksem, wielkimi pająkami :D Rogogon Węgierski nie powalił mnie na kolana, już lepiej wyszedł im Hardodziob w Więzieniu Azkabanu... Co do opini MedeI, że Voldemort wyglądał jak wyschnięty niemowlak... Tak właśnie miał wyglądać :D

"Glizdogon rozwinął leżący na ziemi tobołek, a z gardła ?Harry'ego dobył się wrzask, natychmiast stłumiony przez kłąb tkaniny tkwiącej mu w ustach.
Wyglądało to tak, jakby Glizdogon podniósł jakiś kamień, ukazując pod nim coś wstrętnego, oślizgłego i ślepego - ale to było o wiele, wiele gorsze. To coś miało kształt jakby skulonego dziecka, tyle że Harry nigdy nie widział czegoś tak do dziecka niepodobnego. Było bezwłose, jakby pokryte łuskami, ciemne, czerwonawoczarne. Miało cienkie, wiotkie rączki i nóżki, i płaską twarz - żadne ludzkie dziecko na świecie nie mogło mieć takiej twarzy - twarz przypominającą łeb węża, z płonącymi czerwonymi oczkami.

Fragment Czry Ognia opisujący Voldemorta chwilę przed ponownymi narodzinami.

Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2005, o 14:43 
Highest Hopes

O dzięki za przytoczenie :] No to tak mniej więcej wyglądał ... A Snape'a faktycznie maluśko, może 3 razy się pojawił, a szkoda, bo go lubię :P
Bracia Rona są świetni :oops: :P
Zapomniałam, wrażenie na wywarła m.in scena, kiedy ci ludkowie z tej szkoły na D coś tam wchodzą do sali, jakieś popisy akrobatyczne, do tego odpowiednia muzyka, poprostu świetnie! To samo się tyczy tych dziewczyn od Madame Maxime :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2005, o 14:54 

Uczniowie z Durmstrangu z tymi fajnymi płomieniami i boskie westchnienie uczennic z Beauxbatons :D To westchnienie jest super :D I takie fajne ptaszki wylatują :D Rita Skeeter też fajnie grałą :D A Snape'a nie lubię odkąd przeczytałem Księcia Półkrwi i są różne hipotezy na temat tego co zrobił, ale i tak go nie lubię :P

P.S. Na temat Księcia pisałem tak oględnie żeby nie psuć nikomu przyjemności w przyszłym czytaniu :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2005, o 21:40 
Oceanborn

Orfeusz napisał(a):
A Snape'a nie lubię odkąd przeczytałem Księcia Półkrwi i są różne hipotezy na temat tego co zrobił, ale i tak go nie lubię :P

Może mały offtop, ale co tam..: Najgorsze jest to, że ja niestety wiem co zrobił Snape, a księcia nie czytałem - dzięki mojemu wścibstwu i przeglądaniu stron internetowych przez przypadek na to wpadłem... cóż, i tak jestem ciekawy jak do tego dojdzie ;)

A 4 część filmowa.... hmm... jak dla mnie w porządku, tylko akcja trochę za szybko biegnie do przodu. Pucharu świata mamy ok. 5 minut, co zbyt oszałamiającą liczbą nie jest. Konkurencje całkiem nieźle zrobione, było kilka fajnch scen. Film do moich ulubionych na pewno należał nie będzie, ale nie jest to też jakaś porażka - jednak chyba najlepszy ze wszystkich części. Choć i tak wolę książkę :P

Strefa czasowa: UTC + 1