[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Muzyczne tasiemce

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 11 wrz 2024, o 08:44

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2011, o 23:11 
Endless Forms Most Beautiful

polityk2 napisał(a):
Therion - Clavicula Nox (8:50), chyba mój najukochańszy numer tego zespołu

Jest w mojej therionowej czołówce, w ogóle za dużo numerów ponad 9 minut to oni nie mieli:

"The Way" – 11:06
"The Siren of the Woods" – 9:55
"Via Nocturna" – 9:30
"Adulruna Rediviva" – 13:37
"Land of Canaan" - 10:32

Więcej grzechów nie pamiętam.

Cytuj:
Metallica- Suicide & Redemption (9:57)
Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond (13:34 + 12:31), dwa z moich ulubionych zespołów, na tym forum - wydaje mi się - notorycznie ignorowane, chyba są dla nas zbyt mainstreamowe ;p

Ignorowane może nie, ale za często się o nich nie pisze, to fakt. Patrząc na sam poziom, to w przypadku Pink Floyd można nawet o zaniedbywaniu tego zespołu mówić.

Co do Metalliki:
tytułowy z AJFA + To Live Is to Die (oba 9:cośtam)
i więcej chyba nic (ze starych rzeczy).
A "Suicide & Redemption" to naprawdę dobry numer.

Cytuj:
Yes - Sound Chaser *

* hmm.... Ivan nie wymienił, a wątpię, by zapomniał - więc pewnie nie tu jego miejsce, ale mnie powala za każdym razem, no i spełnia 9-minuowy warunek

Utwór ARCYGENIALNY, dlatego też MUSI tu być. Nie wspomniałem w moim pierwszym poście tutaj, gdyż tak jakoś skojarzyłem, że o numery dłuższe niż 10 min chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2011, o 23:39 
Over the hills and far away

Tak więc... co do wymogu 9 minut to nie jest ścisła granica, ale zwykle już nawet 7-8 minutowe utwory są że to tak powiem tasiemcowate - by napisac taki utwor kompozytor musi już coś umiec...

Co do Metallicy warto wspomniec absolutnie fantastyczne i mustaine'owskie instrumentalne The Call of Ktulu (8:55) - brakuje 5 sekund ;P Ale w sumie ten zespół nie prezentuje nic ciekawszego (czy to paradoks :?: ) na dłuższą Metę :P

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2011, o 23:52 

Ivanhoe napisał(a):
polityk2 napisał(a):
Metallica- Suicide & Redemption (9:57)
Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond (13:34 + 12:31), dwa z moich ulubionych zespołów, na tym forum - wydaje mi się - notorycznie ignorowane, chyba są dla nas zbyt mainstreamowe ;p

Ignorowane może nie, ale za często się o nich nie pisze, to fakt. Patrząc na sam poziom, to w przypadku Pink Floyd można nawet o zaniedbywaniu tego zespołu mówić.

(...) A "Suicide & Redemption" to naprawdę dobry numer.

Też mi się tak wydaje, szczególnie, że Floydzi są chyba stosunkowo bardzo łatwo przyswajalnym zespołem. Sięgam teraz pamięcią wstecz i kojarzę, że gdy poznawałem The Dark Side of the Moon to nie miałem absolutnie żadnego styku z prog-rockiem, a krążek pokochałem z miejsca (kiedy nawet do 01011001 musiałem się przekonywać!), myślę, że podobnie z Shine on You Crazy Diamond; troszkę pod górkę The Wall i Animals. A tu często ludzie piszą o krążkach, które stanowią nie lada wyzwanie.
Co do Mety... heh, mi ostatni krążek natychmiast się spodobał - tak, tak, słyszę te popsute brzmienie gitary momentami - ale zarówno wśród moich znajomych, ale myślę też, że tutaj, został przyjęty bardzo chłodno. Próbowałem przekonać forumowiczów na zlocie do "All Nightmare Long", ale brutalnie zostałem wygwizdany :| .

Jeśli chodzi o same tasiemce, to ja np. widzę średni sens w pisaniu tu o takich numerach jak "A Passion Play" (ale też "The Odyssey"), bo to jest jeden utwór chyba tylko formalnie, równie dobrze można by to wydać jako kilka, a nawet kilkanaście pojedynczych numerów - i ponoć w takiej formie puszczane były w radiu. Taka wola twórcy, by numeru nie rozdzielać i słuchać w całości, ale dla mnie bardziej tasiemcowate są np "Beauty and the Beast" czy "The Gates of Delirium" - właściwie też są podzielone na jakieś części, ale całego albumu (bądź EP) sobie z tego nie wybrażam.

(...)skonczmy ta farse i wrócmy do normalnych metalowych tematów.
Co lepsze pieszczocha czy karwasz?

kimka

Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2011, o 21:58 
Angels Fall First

The Sins of Thy Beloved - "The Flame of Wrath" 9:49

oraz

Archive - "Again" 16:21

To takie moje dwa ulubione tasiemce, których nie zauważyłam w poprzednich postach. Dwa dość odmienne klimaty, aczkolwiek są podobnie "wielowarstwowe" i porywają mnie swoją głębią :P

Ostatnio edytowano 14 paź 2011, o 21:59 przez Arcana, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 paź 2011, o 17:24 
Dark Passion Play

No właśnie, A Passion Play. Poznawałam ten krążek właśnie w tej wersji, o której wspomina polityk - tj. rzeczywiście podzielony na kilkanaście osobnych utworów. I może dlatego, mimo płynnego przechodzenia kawałków jeden w drugi, trudno mi podchodzić do APP jako do jednego utworu - i przyznam, zdarza mi się słuchać sobie pojedynczych numerów, a nie albumu jako całości. Nie wiem, jaki dokładnie był zamysł zespołu co do formy tego albumu, jednak raczej na równi z wydanym rok wcześniej Thick as a Brick bym go nie traktowała.

We will pay the price, but we will not count the cost

"Sikasz? Bo polityk nie." :lol:

Ostatnio edytowano 15 paź 2011, o 17:26 przez Czarna Carmen, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2011, o 13:13 
Once

W związku z pojawieniem się u mnie fascynacji zespołem Seventh Wonder, muszę dopisać do listy dwa utwory:

Seventh Wonder - 'The Great Escape' [30:21]
Seventh Wonder - 'Break the Silence' [9:29]

:wink:

Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2012, o 20:20 
Over the hills and far away

Ostatnio, siedząc z siostrą w kuchni po raz kolejny usłyszałyśmy w radiu te cudowne dźwięki imo przepięknego utworu. Już wcześniej miałam się bardziej w niego słuchać, ale zupełnie mi to wyleciało z głowy.
A mowa o wyżej już wspominanym Archive - Again
Muszę się koniecznie kiedyś zapoznać z tą grupą. :wink:

Though we may deserve it
It will be worth it"

PostNapisane: 12 sty 2013, o 17:23 
Oceanborn

Bardzo cenię sobie muzyczne tasiemce, bo przedstawiają one po prostu znacznie wyższą wartość artystyczną niż takie sobie zwykłe kilkuminutowe utworki o sztampowej kompozycji :) Nie nudzą się tak łatwo i mają w sobie mnóstwo smaczków odkrywanych i docenianych z każdym kolejnym przesłuchaniem. Nie mam zbyt długiego stażu w słuchaniu muzyki, więc i lista nie będzie zbyt długa :)

Blue Foundation - Sweep (10:54)
Gatunek muzyczny nietypowy dla tego forum, ponieważ jest to elektronika z naleciałościami trip-hopu. Jednak klimatem powaliło mnie na kolana i nie wiem czy kiedykolwiek słyszałam bardziej magnetyzujące i psychodeliczne nagranie, nawet w gatunkach takich jak gothic czy doom :) Mistrzostwo, lirycznie też.

Draconian - The Cry Of Silence (12:42)
Wspaniałe wokale, growling, doomowy ciężar i rozdzierająca serce końcówka.

Evanescence - Eternal (7:19)
Instrumental, który urzekł mnie połączeniem gitary z melancholijnymi klawiszami, okraszony pewnym wpływem elektroniki. Szkoda że nie zostali dłużej w tych klimatach.

Nightwish - Beauty Of The Beast (10:21) Ghost Love Score (10:02)
Moje ulubione tasiemce od NW. Piękne, monumentalne, idealnie skomponowane - wszystko na swoim miejscu.

Theatre Of Tragedy - ...A Distance There Is... (8:51)
Jeden z najpiękniejszych utworów ToT wgl. Cudowny klimat i piękny pokaz uroków wokalu Liv (nieraz próbowałam sama trenować ten utwór, ale po prostu nie umiem tak wyciągać jak ona :P)

Tristania - December Elegy (7:31)
Niesamowite skrzypce, głos Vibeke, powalił mnie też odgłos cieknącej wody w pewnym momencie utworu ;)

Within Temptation - Enter (7:14)
Tutaj czysto subiektywnie, ponieważ zdaję sobie sprawę że to uboga kompozycja oparta na kilku riffach i przeplataniu się w kółko tych samych partii :) Jednak kocham klimat tego albumu.

I'll bleed forever"

PostNapisane: 16 sty 2013, o 23:10 

Ciekawą rzecz sobie uświadomiłem czytając tego posta powyżej - to, jak długi powinien być utwór, by zaliczyć go do 'tasiemców' zależy w pierwszej kolejności od (pod)gatunku, w którym dany wykonawca się obraca. Nieco ponad 7 min w przypadku Yes byłoby śmieszną granicą, a tymczasem takie Enter czy December Elegy (swoją drogą bardzo dobry numer) jak najbardziej wystarczą żeby zaliczyć te utwory do grona długich, 'tasiemcowatych' kompozycji.

Strefa czasowa: UTC + 1