[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - O byciu fanem słów kilka.

Zaloguj | Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 6 gru 2023, o 19:49

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 15:20 
Dark Passion Play

Jestem diabelsko ciekawa co rozumiecie pod pojęciem:fan?Jaka jest :?: rola fana?Kiedy następuje moment ,że kogoś można nazwać fanem?
Tradycyjnie"inteligentnie"!ominiecie mój post?!Czy co bardziej butni napiszą ? :)

Ostatnio edytowano 7 sty 2009, o 15:28 przez beatag60, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 15:29 
Endless Forms Most Beautiful

Rozumie muzykę bandu, którego jest fanem, zna jego historię, "strukturę" i pozycję w metalowym (czy jakimkolwiek innym) półświatku. Aha, i ma większość ich płyt na oryginałach. Jeśli któregoś okresu nie lubi, to imho powinien już zaznaczyć - np "Jestem fanem ToT, ale tylko do Aegis włącznie"; "Jestem fanem Nightwish, ale poza DPP" - bo nie jest fanem całokształtu twórczości zespołu, tylko jakiegoś jego wycinka.

Travel with great élan, dance a jig at the funeral

Ostatnio edytowano 7 sty 2009, o 15:29 przez Fristron, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 15:39 
Dark Passion Play

Fristron! oki :) A jaka jest według Ciebie rola fana?

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 15:54 

Lubić zespół?... :mrgreen:

A paplając bardziej; być pełnym, świadomym odbiorcą muzyki oferowanej przezeń, biorąc pod uwagę konteksty 'zza kulisów'; być tym, dla kogo tak naprawdę powinni tworzyć artyści (nie dla mas, a dla ludzi, którzy czają ich muzykę); znając obiektywną wartość tej muzyki, odczuwać jej piękno subiektywne.
Być po prostu tym odbiorcą muzyki, dla którego artysta tworzy, wyrażając siebie, a nie robiąc coś pod publiczkę.

Travel with great élan, dance a jig at the funeral

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 16:02 
Dark Passion Play

Bardzo świadomie i dojrzale napisałeś :) Dzięki za odp.!
A jak myślą inni?

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 16:13 
Once

Moim zdaniem fanem moze sie nazwac osoba ktora realistycznie ocenia wartosc muzyki swojego ulubionego zespolu, oraz chociaz orientuje sie o czym sa teksty ;) A rola fana hmm tak jak napisalam racjonalne ocenianie muzyki i napewno nie slepe wychwalanie jej "bo tak pasuje" :)

Ostatnio edytowano 7 sty 2009, o 16:13 przez klaudia_nw, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 17:03 
Imaginaerum

Ja sie nazywam fanem Nightwisha. Powiem wam dlaczego.

Kiedyś, "dawno temu" poznałam grupę. Zafascynowała mnei bardzo, chodź znałam tylko WM. Z biegiem czasu> od 3 lat gdy mam internet zapoznałam sie z twóczoscią, biografia. Później zarejestrowałam sie na tym forum. Mimo ze nie mam wszystkich płyt w oryginale, ani nawet w większosci to nei oznacza ze nei chciałabym ich mieć> nie stac mnie na to, chodź od czasu do czasu w wiekszym przypływie gotówki staram sie zakupować płyty zespołów, które lubie. Ale miało być dlaczego jestem fanem> bo szanuje grupę, bo zrobiła ona coś w moim życiu. Wywarła taki wpływ ze moje życie zmieniło sie radykalnie. Mimo ze DPP nie przypadło mi do gustu to szanuje zespół i za starszuch płyt jak i w tym okresie> bo zrobił coś dla mnie. Ale nei jestem tez fanatykiem, który nie widzi poza NW nic. Umiem dostrzec co jest xle, ale tez co jest dobrze. Mimo ze Anette osobiście nie przypadła mi do gustu nie oznacza ze grupe dawno skresliłam.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 17:32 

Świetne podejście Izuś! Nie mogę zaprzeczyć, że w moim życiu Nw również narobił duże zamieszanie - gdyby nie ten zespół i konsekwensje, które wynikły z coraz to głębszego poznawania jego twórczości wciąż tkwiłbym w epoce kamienia chrupanego, jeśli chodzi o muzykę. Na dzień dzisiejszy muzyka wciąż nie jest moim głównym zainteresowaniem, ani tym bardziej nie mogę się nazywać jakimkolwiek znawcą w tej dziedzinie, ale poznałem dziesiątki nowych bandów i w pełni ukształtowałem swoje gusta muzyczne. A to wszystko od Nw właśnie, którego fanem nazywam się po dziś dzień, bo czego nigdy nie ukrywałem, wierzę w przyszłość tego zespołu, a samo DPP nie wkurza mnie aż tak bardzo jak niektórych :D

EDIT:
A teraz na niejako potwierdzenie moich słów, pare smaczków (jednego usera) z nienightwishowatego forum, na które właśnie trafiłem:

Ludzie ja Was nie rozumiem. Nie rozumiem, jak można tak zjeżdżac DPP. Albo inaczej. Jak można zjeżdżac DPP wychwalając jednocześnie Once?
No bo co jest niby dobrego na Once? (...)
(mocno się zaczyna no nie?)

Nigdy nie słuchałam albumów jako albumów, tzn jako całej płyty od początku do końca.

(a propos słabych utworów) Ale bo to na Once ich nie ma? The Siren, Romanticide, Higher Than Hope...

Podsumowując... Dla mnie od Once gorsze jest tylko AFF

A gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości, że DPP jest lepsze od Once, mamy na to niezbity dowód:
ale proszę tego kogoś o wytłumaczenie mi, w czym czym jest niby lepsze Wish I Had An Angel od BBB

(...)skonczmy ta farse i wrócmy do normalnych metalowych tematów.
Co lepsze pieszczocha czy karwasz?

kimka

Ostatnio edytowano 7 sty 2009, o 18:10 przez polityk2, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 17:42 
Imaginaerum

polityk2 napisał(a):
a samo DPP nie wkurza mnie aż tak bardzo jak niektórych :D

W niektórych sytuacjach to wyznacznik bycia fanem NW. :P

And I will always be by your side

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 21:32 
Angels Fall First

Kim jest fan moim zdaniem? Jest to na pewno osoba, która zna zespół, jest w stanie cokolwiek o nim powiedzieć, nie tylko podstawowe informacje typu skąd zespół pochodzi i z ilu osób się składa. Ma całą lub prawie całą oryginalną dyskografią zespołu lub konsekwentnie do tego celu dąży. Nie wywyższa się rozpowiadając, jaki jest mądry i ile wie o zespole, a każda inna osoba nie ma pojęcia o czym mówi. I myślę, że fan powinien też wykazywać się pewną kulturą, bo nazywając siebie fanem danego zespołu swoim zachowaniem świadczy o poziomie fanów danego zespołu. Nie twierdzę, że jeśli jedna osoba zachowuje się niekulturalnie to wszyscy fani tacy są, ale myślę, że inne osoby mogą sobie wyrobić zdanie na temat słuchaczy danego zespołu.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 21:51 
Over the hills and far away

Fan - osoba świadomie i z konkretnych, artystycznych powodów zainteresowana twórczością danego muzyka/reżysera/rysownika itd, zagłębiająca się w jego twórczość, znająca recepcje jego twórczości. Fan to osoba, która jest z , dajmy na to, zespołem stale i udziela mu wsparcia, jednocześnie, z szacunku dla dokonań zespołu, będąca w stanie wytknąć zespołowi błędy i rozróżnić rzeczy lepsze od gorszych autorstwa obiektu swego zainteresowania.
Jednym słowem bycie fanem oznacza bycie partnerem twórcy a nie jego podnóżkiem lub/i niewolnikiem i pochlebcą.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 22:08 
Once

A skąd Wy te wszystkie definicje bierzecie? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2009, o 23:41 
Over the hills and far away

Z życia.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sty 2009, o 00:05 
Once

A ja nie mam większości dorobku NW na oryginałach, ba, mam tylko jedną płytę, ale za fana się uważam :D

Tytuł:
PostNapisane: 8 sty 2009, o 10:04 

Fan - słucha muzyki (z oryginałów), ma jakieś rozeznanie w tekstach, pewną wiedzę o zespole, umie docenić dobre strony kapeli, jest świadomy jej słabych punktów, czerpie przyjemność z obcowania z ich muzyką i ma w pewnym stopniu emocjonalne podejście do niej.

Ostatnio edytowano 8 sty 2009, o 14:08 przez Ivanhoe, łącznie edytowano 1 raz

Strefa czasowa: UTC + 1