[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Manowar

Zaloguj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 15 sie 2026, o 22:49

Autor Wiadomość
 Tytuł: Manowar
PostNapisane: 13 lut 2007, o 18:16 
Endless Forms Most Beautiful

Zespól-legenda. Pochodzą, jak zapewne wiecie, ze Stanów Zjednoczonych. Mają na swoim koncie 9 albumów studyjnych. W chwili obecnej za najlepszy uważam SIGN OF THE HAMMER z 1984 roku. Znalazły się tam tak genialne utwory jak "Thor (The Powerhead)" (scoverowany np. przez Theriona), ballady "Mountains" i "Guyana" oraz znany i lubiany utwór tytułowy.
Poza tym warto zapoznać się także z KINGS OF METAL, gdzie mamy sztandarowy utwór zespołu czyli "Hail And Kill", po prostu młot na każde pozerstwo,
Muzycy Manowar (a szczególnie lider Joey DeMaio) często wspominają o tym, że inspirację podczas pisania utworów czerpią z muzyki klasycznej (główne Ryszarda Wagnera).
Na pewno niejeden z Was zna także kawałki "Fighting The World" cznumery który każdy słyszeć powinien.
Manowar ma także świetne teksty, które pokazują nam drogę w naszym muzycznym (i nie tylko) życiu. Jako przykład może posłużyć tu utwór "The Gods Made Heavy Metal" z płyty LOUDER THAN HELL (1996):

We Are The True Believers
It's Our Turn To Show The World
In The Fire Of Heavy Metal We Were Burned
It's More Than Our Religion It's The Only Way To Live
But The Enemies Of Metal We Can't Forgive

Muzycy Manowara często krytykowali nowe podgatunki metalu zarzucając im komercję i wypaczenie idaełów. O nu metalu/rapcore Karl Logan (obecny gitarzysta kapeli) powiedział:

"Adding rap to rock music is a bit like taking the most beautiful girl you've ever seen to a plastic surgeon, then asking him to give her a penis."

Sporo w tym prawdy... Choć dla mnie najważniejsza jest muzyka to wypowiedzi członków zespołu/teksty to kolejny atut grupy. Cieszę się, że mamy kogoś, kto skrytykuje nową falę metalu, która często idzie w złym kierunku.
Jakie są Wasze zdania odnośnie Królów Metalu czyli MANOWAR?

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2007, o 10:34 

Manowar... Moim zdaniem zespół nie do zdarcia. Ich muzyka jest chyba najbardziej heavymetalowa ze wszystkich zespołów, jakie słyszałem w swoim życiu. Ma w sobie esencję metalowego poweru. Otwarcie leją ze wszystkich "wimps and posers", jak mówi utwór Metal Warriors. Mają nawet wpis w Księdze Rekordów Guinessa jako "najgłośniejszy zespół świata" :) . Śpiewają o wielkich wojownikach z niemniej wielkimi mieczami, co łączą też momentami z mitologią skandywską, a to nadaje ich utworom niesamowitego klimatu. Ciary mnie przechodzą za każdym razem, gdy słucham o wojach idących na śmierć w epickiej bitwie w "Battle Hymn".
Ten zespół to dla mnie po prostu esencja heavy metalu. No, i te teksty na Hell on Wheels. :D Nie sposób zapomnieć. :)

Would I have them both to keep

Tytuł:
PostNapisane: 3 mar 2007, o 19:18 

A słyszał już ktoś całą nową płytę? Ja wczoraj kupiłem i przesłuchałem już chyba ze 6 razy.
Muzyka jak zawsze świetna, nie ma co narzekać na to, że dużo gadania i utworów instrumentalnych bo Manowar zazwyczaj serwował nam ok. 40 minut grania, na Gods Of War mamy niecałe 74 minuty, a i tak większa część materiału to świetne heavymetalowe hymny, do których nas Joey i spółka przyzwyczaili.
Przeszkadzają mi 2 intra oraz to, że tą samą melodię wykorzystali w utworach Army of the Dead, Part I, Army of the Dead, Part II oraz Odin, co o zbyt wielkiej pomysłowości nie świadczy. Jedna część "Army..." wystarczyłaby zupełnie.
Ale jest przecież na mojej wieży funkcja programowania utworów, która przyda się gdy będzie mi leciała ta płyta. Po prostu z reguły będę omijał w ten sposób recytatorsko-instrumentalne kawałki i zostanie mi ok. 50 minut świetnej muzyki.
Choć z drugiej strony "Gods Of War" robi nieziemskie wrażenie gdy słuchamy tej płyty w całości. Muzycy z Manowar umieją stworzyć nieziemski klimat co widać np. po genialnym "Sons Of Odin" kiedy to słyszymy opowieść o tym jak Odyn posyła do walki berserków, którzy urządzają rzeź wśród wrogów, następnie chór powtarza po jednej linijce:
"Gods of war I call you
My sword is by my side
I seek a life of honor
Free from all false pride (...)"
zaś w kolejnym numerze słyszymy rewelacyjny hymn - utwór tytułowy.
Jak masz ponad godzinkę czasu, lubisz epicki heavy metal i podoba ci się twórczość Manowar to przesłuchanie "Gods Of War" powinno być nieziemskim przeżyciem.

Tytuł:
PostNapisane: 4 mar 2007, o 09:04 

Płyty nie słyszałem, ale za to...
Mój brat przyjechał wczoraj z Warszawy, z nagrywania scen batalistycznych do teledysku Manowara. Nagrali kilka scen - w tym batalia, zdobywanie grodu oraz wielkie pobojowisko z masą trupów. Cóż, miałem nadzieję, że przywiezie autografy, zdjęcia czy inne tego typu suweniry, ale się przeliczyłem. W sumie to był bezsensowny pomysł z mojej strony. :) Zespołu nie było na miejscu (chyba niezbyt dziwne), a z relacji kumpla z bractwa mojego brata wynika, że reżyserem był koleś z białym ćwiekowanym paskiem, co miał balejaż. Ameryka... :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2007, o 13:27 

Moja recenzja nowej płyty: http://www.heavymusic.pl/recenzje,M,Man ... ar_Ivanhoe

A teraz wielkie UWAGA do wszystkich:

Obejrzyjcie to:
http://www.youtube.com/watch?v=s2bnKeUvKG0

"Battle Hymn" grany na 3 perkusje i 3 gitary.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, o 21:10 
Century Child

Jakiś czas temu się w sobie zacięłam i postanowiłam zapoznać się z ich dyskografią, która mi do tej pory bardzo słabo wchodziła (poza kilkoma piosenkami, Warriors of the World, albo Die for Metal). Głównie ze względu na to, że Ivanhoe tak nad nimi pieje, co jest najlepszym dowodem na to, że są zajebiści. Niestety mi ta zajebistość jakoś się nigdy nie pozwoliła znaleźć. Wypowiem się pewnie za jakiś czas, w ogóle miło byłoby gdybyś Ivanhoe podał swoje oceny płyt.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, o 21:20 
Imaginaerum

Ja podobnie jak Ola też sie zagłębiłam w ten zespół. Te kolosalne odkrycie trwa od początku roku jakoś. Obecnie jestem po przesłuchaniu wszystkich albumów i poznania ich ze strony Live, chociaż aby wyrobić sobie jakieś zdanie na temat danych płyt muszę na spokojnie poukładać.
I niestety, a jak kto woli i stety muszę przyznać, ze warto poświęcić czas na zapoznanie sie z tą grupą. Kawał dobrej roboty> aj NW przy tym to normalnie rów mariański, co nie zmienia faktu, ze NW nadal pozostanie moim ULUBIONYM zespołem.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, o 22:07 

Manowar... Ewenement na scenie muzycznej. Zespół jedyny w swoim rodzaju. Niektórzy nigdy nie docenią ich geniuszu. Przyznaję, że u mnie to też nie nastąpiło od razu. Ale dość szybko. ;)

Cenię ten zespół za szczerość i bycie TRUE. To hasło często bywa używane z odcieniem negatywnym, piszemy je jako "tru" lub "tró". Tymczasem do Królów Metalu ten przymiotnik pasuje najlepiej.

Zaczęło się od hardrockowo-heavymetalowego debiutu, potem stworzyli podstawy pod nowy nurt w muzyce zwany epic metalem, następnie przeszli do stricte heavymetalowej stylistyki, a obecnie dzięki licznym orkiestracjom możemy zaliczyć zespół do symfonicznego metalu. Niewiele zespołów może się poszczycić faktem, że stworzyli podwaliny pod nowy styl w muzyce metalowej.

Zresztą, wyższe wykształcenie muzyczne członków zespołu, wplatanie w utworach motywów klasycystycznych, akordów wagnerowskich, tzw. Leitmotivów, bardzo wysoki poziom techniczny, nowatorstwo, oryginalność i niepowtarzalny image mówią same za siebie.

W idealny sposób łączą metal z muzyką klasyczną. Powinniście zdawać sobie sprawę z tego, że muzyce klasycznej NIE MA czegoś takiego jak riff. Zagrać kilka razy tę samą kombinację dźwięków to w obrębie tego gatunku wstyd (wyjątki się oczywiście zdarzały - patrz: Carl Orff). Ale generalnie możemy przyjąć, że tutaj powtórzeń nie ma. A w muzyce Królów Metalu? Też nie! W dorobku w zasadzie wszystkich heavymetalowych zespołów spotykamy masę riffów, ciekawych i nudnych, sztampowych i nowatorskich. Generalnie można powiedzieć, że na tym się ta muzyka opiera. ManOwaR z kolei nie idzie tą standardową ścieżką, lecz wplata w swoje kompozycje motywy zaczerpnięte z muzyki klasycznej i wskazuje na koneksje metalu z tym gatunkiem.

Wypowiedzi muzyków też podkreślają szczery stosunek do wykonywanej przez siebie muzyki:

"I believe in the fans, I believe in metal more than anybody you've ever met. And you've known me a long time. I've never pissed on you even though you constantly do it to me. And I don't stab the fan in the back. And another thing, I'm prepared to die for metal. Are you?"
(Joey DeMaio)

"Somebody who never compromised their music and their integrity. And never screwed their fans. Somebody who always delivered Metal, and melted people's faces at maximum power."
(Joey w odpowiedzi na pytanie, jaki obraz Manowar chciałby zachować w pamięci fanów).

"Our history has been early struggle. Our history's been believing in Metal. Livin' the life of Metal. Not takin' shit from anybody. That's why we've been with 20-some record labels. Believing in just the fans. We started off playing for a hundred people and now we're playing for thousands. It's just been built up like that. The history has just been blood, sweat, and guts and it continues"
(Eric Adams)

"We are Manowar, we don't live to please the critics. We only care about the fans, and journalists don't mean a thing to us."
(Karl Logan)

I mój ulubiony cytat:

"Each day, you wake up and get out of bed knowing that there is shit waiting for you. Each day is a struggle, a battle and you must prepare for these battles, these wars. You have to be prepared. That is where the spirit of MANOWAR comes in. It is for everybody, both men and women, who have the fighting spirit. You either fight to win or your throw up your hands and admit that you are fucked."

(Joey DeMaio)

Warto zwrócić także uwagę na to, że swój kontrakt płytowy muzycy z Manowar podpisali własną krwią, co zostało udokumentowane na kilku zdjęciach. Mogę wrzucić skany, jakby ktoś chciał.
Nie każdy zespół rozdaje wszystkim fanom koszulki na koncertach za darmo... Nie każda kapela powołuje do życia własnych festiwal, na który ściągają znane kapele metalowe z całego świata. Oczywiście na tym festiwalu piwo dla fanów jest za darmo. ;)
Nie spotkałem się z tym, żeby jakaś inna kapela do płyty koncertowej dołączyła książeczkę z 24 stronami. Z reguły w przypadku tego typu wydawnictw oszczędza się na papierze i druku. Pokazuje to lojalność i uczciwość wobec fanów.
Te wszystkie elementy, które składają się na image też mają znaczenie... W świecie skomercjalizowanym i sprzedajnym takie akcje nabierają szczególnego znaczenia.

Może jeszcze kilka utworów:

King Of Kings, wersja z koncertu:
http://www.youtube.com/watch?v=lf9OnQDhlZA

Sons Of Odin, jeden z najlepszych numerów na ostatniej plycie:
http://www.youtube.com/watch?v=a8XIW_jUa-k

I coś z klasyki:
Power Of Thy Sword:
http://www.youtube.com/watch?v=ElVJspQblVQ

Izuś napisał(a):
I niestety, a jak kto woli i stety muszę przyznać, ze warto poświęcić czas na zapoznanie sie z tą grupą. Kawał dobrej roboty> aj NW przy tym to normalnie rów mariański, co nie zmienia faktu, ze NW nadal pozostanie moim ULUBIONYM zespołem.

I takie coś mi się najbardziej podoba, brawo za to dojrzałe i przemyślane stwierdzenie. ;)
Zresztą Manowar nie jest też moim ulubionym zespołem.

Aha, jeszcze oceny:

Battle Hymns 10/10
Into Glory Ride 8,5/10
Hail To England 10/10
Sign Of The Hammer 10/10
Fighting The World 7,5/10
Kings Of Metal 9,25/10
The Triumph Of Steel 9/10
Louder Than Hell 8,75/10
Warriors Of The World 9/10
Gods Of War 10/10

We alone are fighting for metal that is true
We own the right to live the fight, we're here for all of you

Ostatnio edytowano 10 maja 2008, o 22:09 przez Ivanhoe, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2008, o 13:04 

Muszę usłyszeć nowy "Gods Of War". W ogóle ostatnio zaniedbałem słuchanie Manowara, a to niewłaściwe posunięcie. Jeżeli wg Ivanhoe tak dobre jak "Sign Of The Hammer" i "Battle Hymn", to wręcz wypada się zapoznać.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2008, o 13:22 
Imaginaerum

Ivanhoe> zazdroszczę ci takiego pisania od serca. Mi to jakoś nigdy nie wychodzi.
Zacznę od tego> Czemu ja się wcześniej nie natknęłam na ten zespół. Każdy utwór reprezentuje co innego. Każda płyta jest inna. Strony tekstowej na razie nie będę poruszać, bo prócz kilku liryków przeczytanych wybiórczo nie zagłębiłam sie w te strony.
Cytuj:
Jak masz ponad godzinkę czasu, lubisz epicki heavy metal i podoba ci się twórczość Manowar to przesłuchanie "Gods Of War" powinno być nieziemskim przeżyciem.
Nie wiem, czemu ale właśnie przesłuchanie tej płyty w całości sprawiło mi największą radość. Sign Of The Hammer czy Warriors Of The World, które też bardzo polubiłam wgniatają w taboret, ale nie tak jak Gods Of War.
Oglądając nagrania koncertowe widzi sie tą pasje muzyków do grania. Widzi sie również fanów, którzy...(zapach obiadu nie daje spokoju) muzykę mają w sercu. Tak to nazwę.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2008, o 15:17 

Daviduzz napisał(a):
Muszę usłyszeć nowy "Gods Of War". W ogóle ostatnio zaniedbałem słuchanie Manowara, a to niewłaściwe posunięcie. Jeżeli wg Ivanhoe tak dobre jak "Sign Of The Hammer" i "Battle Hymn", to wręcz wypada się zapoznać.

Tak samo dobre, ale ZUPEŁNIE inne. Czasem wprawdzie pojawiają się nawiązania do wcześniejszej twórczości zespołu (jak np. galopada w Kings Of Kings w stylu niektórych kompozycji z Louder Than Hell/Triumph Of Steel, czy narracja Glory Majesty Unity pochodzącą z legendarnego albumu Kings Of Metal), ale generalnie mamy do czynienia z nowym wymiarem Muzyki (tej przez duże "M").
Niektórzy starzy fani kapeli jeszcze nie załapali o co chodzi w zupełnie nowym podejściu muzyków Manowar do pisania utworów i komponowania kolejnych genialnych (aczkolwiek diametralnie różnych) dzieł. Ale mają jeszcze sporo czasu aby zrozumieć i naprawić swoją pomyłkę. Zresztą wszystkie płyty Manowar są bardzo zróżnicowane, czasem powtarzany argument o tym, jakoby byli monotonni jest po prostu wyssany z dupy. Tak samo warstwa tekstowa jest zróżnicowana, choć generalnie najwięcej miejsca poświęcone zostało chwaleniu i sławieniu Prawdziwego Metalu. Mimo to znajdziemy sporo motywów historycznych (wojna secesyjna w USA, kwestia Indian Ameryki Północnej), mitologicznych (28-minutowy utwór "Achilles" czy też cały koncept-album "Gods Of War"), a także odrobinę nawiązań do satanizmu w 2 utworach - "Bridge Of Death" oraz "Revelation (Death's Angel)".

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2008, o 18:26 

Przesłuchałem właśnie "Sons Of Odin". Jedyny jak do tej pory numer z nowego albumu, ale już widzę, że rzeczywiście odmienny od tych z dawnych płyt. Brzmi bardzo smakowicie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2008, o 20:13 
Imaginaerum

Sons Of Odin> gdyby nie końcówka to pewno bym ten numer zaliczyła do fajniejszych z płyty, ale jakoś recytacje tu mi nie pasują, chociaż muzyka wtedy piękna.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2008, o 20:40 

Izuś napisał(a):
Sons Of Odin> gdyby nie końcówka to pewno bym ten numer zaliczyła do fajniejszych z płyty, ale jakoś recytacje tu mi nie pasują, chociaż muzyka wtedy piękna.

Hmm, mi nigdy recytacje w utworach nie przeszkadzały, ani w NW, ani w Manowarze ani w jakichkolwiek innych zespołach. Oczywiście, jeżeli nie są wkomponowane w utwór tak, jak pięść może być wkomponowana w twarz.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2008, o 20:57 
Imaginaerum

Mi recytacje nie przeszkadzają jedynie w DDP.
A tak nawiązując do Nightwisha> Tu narzekamy na DPP, a takei Carry On> toć to wiocha. Jak słucham to mnie sie uśmiech na twarzy pojawia i kojarzy sie tylko z taką Kally Family. Chyba kiedyś taki zespól był.

Strefa czasowa: UTC + 1