Dokładnie to miałem na myśli. :) Sformułowanie celowo tak dobrane: uważam, że bardzo wiele osób, zwłaszcza na Zachodzie, miałoby gdzieś to, że to gra jest na podstawie książki a nie odwrotnie i gdyby AS napisał coś sprzecznego z dziełami CDP, dostałoby mu się nieźle i sformułowanie "atak na grę" mogłoby się w prasie/na forach pojawić.
Całkiem słusznie moim zdaniem. Cały świat zdążył się przyzwyczaić do myśli, że gra = kanon, technicznie tak nie jest, ale teraz to już nie ma znaczenia. Poza tym nie można zapominać, że AS obiecywał przecież, że kontynuacji nie napisze, a więc pośrednio dał polskiemu zespołowi wolną rękę, a nam pozwolił myśleć, że wersję CDP można uznać za zgodną z kanonem. Tym bardziej, że wiele serca w to włożyli i widać to na każdym kroku. Więc tak, w oczach wielu
Cytuj:
Twórca pierwowzoru rozwijając serię książkową według własnego widzimisię przeprowadziłby atak na grę
i mieliby oni mocne podstawy, żeby tak uważać. Sapkowski mógł tego nie przewidzieć i mógł sądzić, że fani uznają grę za spin-off, alternatywną historię, tak się jednak nie stało i dlatego w mojej opinii, choćby dla dobra własnego wizerunku, powinien zostawić kontynuację przygód Geralta w spokoju.
PS Czy istnieje możliwość zmiany nicka? Ciągle piszą do mnie, jak do kobiety.
@down Dzięki, zrobione. Mam nadzieję, że zostanę wysłuchany. :D