[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Fantastyka

Zaloguj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 20 maja 2025, o 11:28

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 sie 2007, o 21:04 
Wishmaster

tak w ogole ile jest ksiazek ze Swiata Dysku? ja czytalem tylko jedna "Pomniejsze Bóstwa", ale chcialbym przeczytac wiecej

Tytuł:
PostNapisane: 12 sie 2007, o 22:23 
Oceanborn

oj dużo... coś koło 30 :) polecam "wyprawę czarownic" "muzykę duszy" "piramidy" "trzy wiedźmy" i calą resztę :P

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2007, o 12:41 
Endless Forms Most Beautiful

Świat Dysku rządzi!!! Najlepsza seria fantasy z zagranicy, no chyba, że ktoś preferuje Trylogię . Choć w zasadzie opowieści ze Świata Dysku i "Władcy Pierścieni" nie należy stawiać w tej samej kategorii, co rzuca się w oczy z siłą młota pneumatycznego po sięgnięciu po jakąkolwiek kśiążkę pana Pratchetta. :wink: Tak czy inaczej, cudo.

Would I have them both to keep

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2007, o 10:37 
Imaginaerum

szczerze to ja sie zabieralam chyba ze trzy razy przeczytam pierwszy rozdzial i odkladam.Nie wiem jakos tak nie ciagnie mnie, chociaz po filmie to mozna stwierdzic, ze i ksiazka jest jeszcze fajniejsza. Ale chyba za trudna dla mnie.Chociaz hobbita przeczytalam w calosci z wlasnej nieprzymuszonej woli.

Tytuł:
PostNapisane: 27 wrz 2007, o 12:41 
Century Child

Też czytałam WP po filmie, więc było troszkę ciężko, ale w kilku momentach mimo wszystko nie mogłam się oderwać. Świat Dysku świetny, choć momentami nieco ciężki. Mam na myśli przede wszystkim Kolor Magii i sceny typu: Dwukwiat myśli o smoku, smok się pojawia, lecą razem z Rincewindem, Dwukwiat mdleje, spadają, znajdują się w samolocie, coś tam się chwilę dzieje i znów padają, a w następnym rozdziale już płyną do krawędzi Dysku, wyrwawszy się z niewoli. Dłuuugo to czytałam, bo mnie po kilknastu stronach zaczynała głowa boleć xD Za to Blask Fantastyczny, który czytałam jako drugi, podobał mi się bardzo ^^

Tytuł:
PostNapisane: 27 wrz 2007, o 17:23 

Bo Świat Dysku to nie jest miejsce, po którym można się spodziewać działania na bazie racjonalnej logiki. Szczególnie w Ankh-Morpork. :) Ale to właśnie (no i język Pratchetta) sprawia, że seria jest taka niesamowita.

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, o 14:58 
Użyszkodnik

To ja jeszcze polecę- jako uzupełnienie książki- serial "Wiedźmikołaj"- gwarantuję dobrą zabawę:)
Ktos tu wspominał Mortimera Madderdina, ja dodam garść bardzo dobrych wg mnie polskich pozycji niekoniecznie stricte fantasy:
- J. Grzędowicz "Księga jesiennych demonów", "Pan Lodowego Ogrodu" [który podobał mi się mniej, ale "Księgę..." powinni przeczytać wszyscy maniacy opowieści z dreaszczykiem]
- M. Wolski "Agent dołu"
- Jacek Komuda jako że jest autorem scenariusza gry Earth 2160
- Andrzej Pilipiuk, zwłaszcza seria o Jakubie Wędrowyczu, ale także "Operacja "Dzień Wskrzeszenia"" oraz "Kuzynki", "Dziedziczki", "Księżniczka"
- Anna Kańtoch
- Magdalena Kozak - "Renegat", "Nocarz"
- P. Siedlar "Czekając w cienościach"
- A. Ziemiański "Zapach szkła"
- Jakub Ćwiek "Kłamca"
To tak "na szybko"- jak będziecie mieć możliwość, goraco zachęcam do przeczytania którejkolwiek z podanych wyżej książek- nie zawiedziecie się:)
wild

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, o 16:38 

Z tej listy dokładniej kojarzę serie pana Pilipiuka (o Wędrowyczu jak też tą z "Kuzynkami" oraz resztą) i szczerze ją polecam wszystkim. Pilipiuk to świetny autor, choć grafoman, jak sam o sobie często ironizuje we własnych powieściach. :) No, i polecam też "Achaję" (trójtomowa seria) Andrzeja Ziemiańskiego. Zapierająca dech w piersiach trylogia.

Tytuł:
PostNapisane: 27 paź 2007, o 19:09 
Dark Passion Play

Za fantastykę się dopiero biorę :) Kończę czytać książkę pt "Torment" na podstawie gry :)
Polecam :) wyśmienita ;) Kartki praktycznie same sie przewracają :) :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 28 paź 2007, o 10:23 
Wishmaster

ja teraz czytam ksiazke (w wlasciwie zbior opowiadan) "Śmiech mrocznych Bogów". akcja opowiadan umiejscowiona jest w swiece kultowego juz mlotka. srednio podobaja mi sie te utwory, ale jako ze jestem zagorzalym fanem WFRP to pomyslalem ze przeczytam

Tytuł:
PostNapisane: 31 paź 2007, o 16:53 

Ja z serii warhammerowej mogę polecić serię o Gotreku Zabójcy Williama Kinga. Czytałem tylko dwie części: Zabójca trolli oraz Zabójca gigantów. Ta pierwsza jest w porządku, choć razi nieco nieszczególne wyrafinowanie językowe; mimo to czyta się szybko i przyjemnie. Druga natomiast to jest znacznie lepsza, pochłania i każe drżeć z nerwów, gdy Gotreka oblegają dziesiątki wroga i po raz kolejny wydaje się, że ma w końcu zdechnąć. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lis 2007, o 12:47 
Wishmaster

zabojca trolli, zabojca gigantow. moim zdaniem jedne z najbardziej koksiarskich klas w mlotku. raz gralem zabojca troli, pozniej na zabojce gigantow przeszedlem. nic nie moglo mnie zranic. bylem silniejszy od smoka (9/10), ale i tak powalil mnie pierwszy lepszy straznik miejski, ale coz.... pierwsza zasada papierowych rpgow: nigdy nie kloc sie z MG.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2007, o 14:06 

Haha, a moi gracze ostatnio na masę tracą punkty przeznaczenia. I to nie dlatego, że się na nich uwziąłem, nie. Ja po prostu przestałem anulować szóstki w rzutach na obrażenia ich wrogów. Piękna sytuacja - podziemia, zabójca trolli wbiega z impetem do pomieszczenia i widzi zombiaka. No to zapieprzyć, ale nie trafił. Zombi za to trafił, krasnolud nie uniknął (bo nieruchawy, jak to krasnolud). Obrażenia - 32 w ramię. :D :D Chwilę później ten sam zabójca trolli w innym pomieszczeniu z innym zombi dostał 29 obrażeń w to samo ramię (i stracił topór duwręczny). :D :D :D

PostNapisane: 19 sty 2009, o 18:46 
Oceanborn

Znalazłem GENERATOR IMION na język elfów :D

Moje Imię i Nazwisko w języku elfów brzmi tak: Amras Fëfalas

Tytuł:
PostNapisane: 19 sty 2009, o 19:39 
Angels Fall First

Kiedyś się dowiedziałam na jakimś forum Tolkiena, od jakiegoś znawcy, że moje imię brzmi Airiel, a tu wychodzi Ireth więc wątpię w prawdziwość tłumaczeń na tej stronce. Szczególnie, że mi nazwisko takie samo jak ethana wyszło, a to już było by co najmniej dziwne.

Strefa czasowa: UTC + 1