[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Saga Smoczej Lancy

Zaloguj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 20 maja 2025, o 11:57

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2006, o 12:40 
Angels Fall First

Myślałem, że istnieje już taki temat, ale niestety nieco przeliczyłem się... :x . Fakt, że lektura taka jak saga "Dragonlance" zasługuje na własny temat jest jak dla mnie oczywisty :D , więc oto i on.. Ja od mniej więcej dwóch lat zaczytuję się w Dragonach i ciągle nie mam dosyć... Apetyt wzrasta w miarę jedzenia :) . Czekam na wypowiedzi innych miłośników tej cudownej fantastyki...

Jeśli zaś chodzi o moj ulubione części, to naprawdę trudno wybrać... Napeno będą to książki, od których zaczynałem, czyli napewno 3 części kronik.. Duże wrażenie zrobiła też na mnie "Opowieść o Humie". Napiszcie tęż, wasze własne typy w tej kwestii..

Miłośnikom tej serii nie muszę chyba wyjaśniać skąd ja się wziąłem :) . Ciężko Półelfem być... gdy miało się takich przodków, dla których miłość, przyjaźń, honor i moc danego słowa znaczyły więcej aniżeli ich życie...

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2006, o 13:03 
End of Innocence

Hmmmmmm, coś czuję, że mogę cię trochę rozczarować, Tanisie ;), ale skoro prosisz, by się wypowiedzieć...

Kilka pozycji ze Smoczej Lancy czytałam (jeśli idzie o tytuły, to na 100% "Smoki Jesiennego Zmierzchu") i muszę szczerze przyznać, że uczucia przy odbiorze miałam dość mieszane. Jakoś... nie jest to dla mnie fantasy szczególnie wysokich lotów (bez urazy ;) ). Ot, solidny kawał RPG-a, przeciętnego literacko, z dość "klasycznymi" bohaterami i średnio oryginalną fabułą... a z drugiej jednak strony cholernie przy tym "niebezpieczny" ;), bo wciągający jak bagno. Przyznam, że końcówkę "SJZ" czytałam z prawdziwym zainteresowaniem i chyba potrafię zrozumieć fenomen cyklu, choć, jak już powiedziałam, mnie niespecjalnie wciągnął ;).

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2006, o 13:29 
Angels Fall First

Najzupełniej rozumiem.. Potwierdzam, że to klasyczny rodzaj fantasy zbudowany na grze rpg, ale jak to sama ujęłaś, że można wpaść w niego jak w bagno, a nawet głębiej. To dla mnie coś więcej aniżeli sama lektura, to prawie druga płaszczyzna istnienia, do której uwielbiam wracać, poszerzać horyzony i odkrywać coraz to nowe miejsca, poznawać nowych ludzi.. Nie potrafię się obiektywnie wypowiadać na ten temat, bo w zupełności nie jestem bezstronny, ale w 100% uznaję twoje argumenty. Przyznać muszę, że znam kilkoro ludzi podobnych do mnie, których smocza saga urzekła i stała się czymś szczególnym, nie tylko ulubioną serią książek... Rozumiem i oczekuję zrozumienia...

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2006, o 17:04 
Użyszkodnik

Oh, oh, co za świetny temat :D . Tanisa rozpoznaję w twym avatarze, Krzysztofie :). Świetna saga, fantasy stało się moim ulubionym rodzajem książek, ale cóż, wiele pozostało jeszcze do przeczytania... pani z biblioteki nie chce mi pożyczyć "Legendy o Humie" a to podobno najlepsze. Moją ulubioną ksiażką są "Smoki Jesiennego Zmierzchu", ale osobiście nie podoba mi się sposób w jaki autorzy potraktowali elfy. Teraz chyba do końca życia będę je postrzegać jako zimnych drani :?

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2006, o 08:56 
Angels Fall First

Jeśli chodzi o półelfki, to szczerze nie pamiętam żadnej... Myślałem długo nad tym, ale nie doszedłem do jakiegokolwiek konstruktywnego wniosku:(. Może gdzieś coś znajdę, a może któregoś wieczora coś się przypomni:)

Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2006, o 13:59 
Użyszkodnik

Mnie do głowy przychodzą tylko cechy charakterysyczne spowodowane przez matkę naturę :o

Charon, "Little Angel"

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2006, o 19:02 
Oceanborn

Z cyklu Dragonlance czytałem kilkanaście książek, choć było to już parę lat temu. Zdecydowanie najlepiej wspominam Kroniki, a szczególnie Raistlina (bo jest taki mhoczny :lol: ). Generalnie- Kroniki miło się czyta i są wciągajęce, choć jakieś arcydzieło to nie jest.
Poza tym nieźle uśmiałem się czytając opowiadanie 'Szary Klejnot' z książki 'Następne Pokolenie'.Szkoda tylko, że większość ksiązek z tego cyklu reprezentuje znacznie niższy poziom.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2008, o 11:11 
Angels Fall First

ja przeczytałam 2 części "Kronik" a teraz poluję na Smoki Wiosennego Świtu :)

Strefa czasowa: UTC + 1