[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4655: Undefined index: WHO_WISITED_TODAY
Ocean Souls • Zobacz wątek - Najbardziej przygnębiające książki jakie czytaliście

Zaloguj

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 14 maja 2025, o 08:30

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2009, o 23:25 
Once

Dosyć ciekawą książką może nie przygnębiającą tak bardzo, ale smutną i dającą do myślenia jest "Oddział chorych na raka" rosyjskiego laureata literackiej nagrody Nobla - A. Sołzenicyna. Szczerze polecam.

"Pamiętnik Narkomanki ..my rodzicie dzieci z dworca ZOO" - czytało się jak miało się 15 lat - wtedy robiło wrażenie, przynajmniej na mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2009, o 14:41 
Over the hills and far away

Najbardziej przygnebiającą dla mnie książką była Jung CHANG, DZIKIE ŁABĘDZIE: TRZY CÓRY CHIN.
Przejmująca autobiograficzna saga. Spojrzenie od wewnątrz na proces tworzenia się współczesnych Chin przez pryzmat losów kochającej się rodziny, której ostoją były zawsze kobiety. Nasycona ciepłem opowiesć o niezwykłej odwadze i wytrwałosci w obliczu wojny, totalitaryzmu, represji i tortur, osobistych tragedii. Bohaterki to przedstawicielki trzech pokoleń rodziny Jung Chang. Ich losy zostały ukazane na tle przemian zachodzących w Chinach w ciągu ostatnich 80 lat: od schyłku cesarstwa chińskiego, przez okres japońskiej okupacji, rządy Mao Zedonga i Rewolucję Kulturalną, do masakry na placu Tiananmen.
Czytałam tę książkę po kilka stron bo nie mogłam dłużej czytać jak bardzo człowiek drugiego człowieka może traktować.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2009, o 19:08 
Once

mag napisał(a):
Najbardziej przygnebiającą dla mnie książką była Jung CHANG, DZIKIE ŁABĘDZIE: TRZY CÓRY CHIN.

Brzmi interesująco, tym bardziej, że cena na allegro to tylko 14zł. Możesz coś więcej napisać? :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 sty 2009, o 09:29 
Over the hills and far away

Są to losy babki która miała jeszcze krępowane stopy, matki i córki która miała siłę i odwagę aby uciec z Chin, pokazane na przestrzeni zmieniającej się sytuacji politycznej. Początek to okupacja japońska, koniec lata 70. Pokazano w niej tragedię ludzi którzy chcieli tylko normalnie żyć. Do tej pory książka to jest zakazana w Chinach. Nie mogłam czytać tej książki od tak sobie, czytanie tej książki to było silne przeżycie.
A jej autorka napisała również bigrafię Mao, którą również polecam.

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2009, o 18:29 
Angels Fall First

No to odświeżę nieco temat. Dość przygnębiająca była jak dla mnie wspominana tutaj już książka "Malowany ptak" Kosińskiego. Dość podobnie zadziałała na mnie książka "Gdy oślica ujrzała anioła" autorstwa Nicka Cave'a - miała jedyny w swoim rodzaju jakiś taki ciężki i "duszny" klimat. Ale moim skromnym zdaniem jest to genialna pozycja.
Poza tym "coś" smutnego było w "Sto lat samotności" Marqueza oraz w "Miłość w czasach zarazy" tegoż autora.
Dawniej (jak byłam nastolatką) robiły na mnie zwłaszcza wrażenie książki typu "My dzieci z dworca Zoo", ale to chyba typowe w tym wieku :wink:
No i zapomniałabym - opowiadania Edgara Allana Poe. Zawsze pozostawały na dłużej w mojej świadomości (podświadomości?), pozostawiając po sobie uczucie niepokoju... Chyba żaden inny autor nie działał na mnie w taki sposób.

Ostatnio edytowano 23 wrz 2009, o 18:33 przez Arcana, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 08:02 
Dark Passion Play

Sto lat samotności z tej serii Salsa? ( takie kolorowe okładki troszkę prymitywne) Większosc książek z tej jest dobrymi pozycjami. Co do Sto lat samotności to sie trochę zawiodłem w porównaniu do innych, ale jakis tam klimat miała.

Mówiłem im dlaczego nie podpalić meczetu, narodowe kościoły tych islamskich i hinduskich idiotów, czemu nie zamiast podpalać i niszczyć stare norweskie rękodzieło. Mogli zamiast tego wybrać meczety, z ludźmi w środku!.

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 09:07 
Angels Fall First

Herod napisał(a):
Sto lat samotności z tej serii Salsa? ( takie kolorowe okładki troszkę prymitywne)

Oj, nie pamiętam jakie to było wydanie, ale chyba nie z tej serii, bo nic mi nazwa nie mówi. Ja miałam raczej jakiś stary egzemplarz, wydany pewnie wiele lat temu, bo to gdzieś z jakieś starej szafy wygrzebałam :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 15:44 
Century Child

"Sto lat samotności" wygląda w tej wersji tak. Mnie się za bardzo nie podoba (chociaż w sumie już się przyzwyczaiłam, jest coś sympatycznego w tej pstrokaciźnie), ale wydanie "kolekcjonerskie" to już całkowita porażka.

Ostatnio edytowano 24 wrz 2009, o 15:45 przez Chilla, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 15:45 
Oceanborn

"Pamiętnik Narkomanki" i "Medaliony" Zofii Nałkowskiej

Ostatnio edytowano 24 wrz 2009, o 15:47 przez Elmoon, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2011, o 11:55 
Dark Passion Play

Wlasnie przed chwilą skończyłem czytać Złodziejkę Książek. Coś pięknego, ta książka to nieustające pożegnanie, a ostatnie strony rzucają na kolana. Obok Żółtego Deszczu to moje miejsce pierwsze.
Poza tym dorzucam jeszcze Wzgórza Nadziei, Prędkość Mroku, Umieramy Samotni, Pięć Osób Które Spotykamy W Niebie, Woda Dla Słonia, Psychiatra Boga, Niebo Dla Akrobaty, Karzeł Mendla, Opowieści O Niewidzialnym, Rzeczy Ktore Nieśli, Wilk Stepowy, Melancholia Sprzeciwu, Lot Nad Kukułczym Gniazdem, Dziecię Boże, Sceny Z Niemego Kina. Wszysktie ww. szczerze polecam.
Swoją drogą, mam nadzieję, że temat się rozrusza i zapodacie jakieś propozycję ;)

Mówiłem im dlaczego nie podpalić meczetu, narodowe kościoły tych islamskich i hinduskich idiotów, czemu nie zamiast podpalać i niszczyć stare norweskie rękodzieło. Mogli zamiast tego wybrać meczety, z ludźmi w środku!.

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2011, o 18:17 
Once

Herod napisał(a):
Wlasnie przed chwilą skończyłem czytać Złodziejkę Książek.

Hah, wczoraj ją sobie zamówiłem. :)

Ja mogę dorzucic jeszcze Myszy i ludzie. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2011, o 18:33 
Dark Passion Play

To najpopularniejsze wydanie trochę drogie jest (ok. 40 zł, chyba że znalazłeś jakąś przecenę ?), ale książkę też planuję zakupić obowiązkowo jeszcze w tym miesiącu.

Ostatnio edytowano 17 mar 2011, o 18:35 przez Herod, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2011, o 18:47 
Once

Herod napisał(a):
To najpopularniejsze wydanie trochę drogie jest (ok. 40 zł, chyba że znalazłeś jakąś przecenę ?)

Wypatrzyłem okazję na Allegro i zgarnąłem za 20zł. :wink:
I to w tym najpopularniejszym wydaniu. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2011, o 18:59 
Dark Passion Play

Nową?

Tytuł:
PostNapisane: 18 mar 2011, o 10:59 
Once

Tak. :)

Strefa czasowa: UTC + 1